Acarlar Longozu, Türkiye’deki en büyük tek parça olmasıyla dikkat çekiyor!

Sakarya’da bulunan Acarlar Longozu, yerli ve yabancı turistlerin odak noktalarından br tanesi haline geldi. Büyüklüğü ve uzunluğuyla Türkiye’de ilk ve tek longoz olan Acarlar Longozu, dünyada ise ikinci sırada. Sulak Alanı Ekoturizm Geliştirme Projesi kapsamında bakımda olan longoz, şu sıralar ziyaretçi alamıyor.

SEYAHAT 06.05.2021, 13:39 07.05.2021, 10:31
Acarlar Longozu, Türkiye’deki en büyük tek parça olmasıyla dikkat çekiyor!

Eşine benzerine nadir olarak rastlanan Acarlar Longozu, ziyaretçilerin ilgisini ve dikkatini çekiyor. Sakarya’da Kaynarca ve Karasu ilçelerine bağlı olan longoz, Türkiye’nin tek parça halinde bulunan ilk en büyük longozu olma özelliğini bünyesinde barındırıyor. Dünyada ise bu özelliğiyle ikinci sırada bulunan longoz, ziyaretçilerini adeta mest eden bir yapıya sahip. Ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri mest eden Acarlar Longozu, Sulak Alanı Ekoturizm Geliştirme Projesi ile beraber şu sıra restore ve yapım işlemleri altında. Bu yüzden bir süredir ziyarete kapalı olan longozun bakım çalışmaları için toplamda 12 milyon lira harcandı. 24 kilometrelik bir alana sahip olan ve 200 çeşitten fazla göçmen kuşun geldiği büyülü longozda, ayrıca 2 bin 300 civarında da bitki türü yetişiyor.



Restore çalışmaları yapılıyor

Tüm Türkiye’nin gezip görmesi gereken turistik alanlar arasında bulunan Acarlar Longozu, yılın her ayında bambaşka bir güzellik içerisinde ziyaretçilerini bekliyor. Ziyaretçiler için adeta bir oksijen kaynağı taşıyan büyülü longoz, Nilüfer ve göl laleleriyle de ziyaretçilerine görsel bir doğal şölen hazırlamış durumda. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından korunma altına alınan park, havadan görüntülenen haliyle adeta büyülü bir manzara seyri sundu.



Ziyaret eden herkesi mest eden Acarlar Longozu,’nun bakımı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1'inci Bölge Müdürlüğü içinde bulunan Sakarya Şube Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Yapımına başlandığı günden itibaren 450 gün boyunca ziyaretçilerin geçiremeyeceği longoz, restore edilmiş yeni haliyle ziyaretçilerine bambaşka bir doğal hava solutmayı planlıyor. Ekolojik olarak değerlendirilmeye alınan longozda; ayrıca seyir-gözlem kulesi, kayık iskelesi, satış birimi, kafeterya-sergi-tabiat eğitim birimi, ahşap yürüyüş yolu platform, çevre düzenlemesi, ziyaretçi merkezi ve giriş kontrol birimlerinde de yapılanma yapılıyor.

Herkesin koruması gerektiği belirtiliyor

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit ise, longozların biyoçeşitlilik açısından önemli olduğunu söyledi. Ayrıca son önemdeki iklim değişimine dikkat çeken Yiğit, longozların karbon tutma konusunda özelliklerinin yüksek olduğuna işaret etti.



Longozların nadir görülen sulak alanlar olduğunu söyleyen Yiğit, içme suyu kaynağı olarak da görülmemeleri gerektiğini ve sulak ekosistem olarak herkes tarafından korunması gerektiğine işaret etti.  Longozların çok hassas olduğuna işaret eden Yiğit, longozun korunması açısından insanların bilinçlendirilmesi ve turizm faaliyetlerini sürdürecek kişilerin de bu konuda kendilerini bilgilendirmesi gerektiğine işaret etti.

Yorumlar (0)