Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem başladı

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi. Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik madde madde sıralandı.

EKONOMİ 06.05.2021, 13:43 06.05.2021, 17:16
Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yeni dönem başladı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde tasarruf sahibine sene içinde çok daha fazla fon değişikliği yapabilmesine imkan tanıyan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Sene içinde fon dağılım değişikliği olanağı arttırıldı

Buna göre öncesinde 6 kez olan sene içi fon değişikliği yapabilme olanağı 12 oldu.

Emeklilik planlarının değiştirilmesine ilişkin de yönetmeliğe bir madde dahil edildi. Düzenlemede emeklilik planının bir sene için azami olarak dört defa değiştirilebileceğine yer verildi. Bu konudaki değişiklik isteği, firmaya elektronik iletişim araçlarıyla veya yazılı bir şekilde iletilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi merkezi platformlarından alım satım yapılabilecek

Yönetmelikle, emeklilik yatırım fonlarının tek bir merkezden alınıp satılabilmesine dair düzenlemeler de yapılmış oldu. Buna göre SPK’nın görüşüne başvurularak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından BEFAS’ta işlem görecek başka firmaların kurucusu olduğu fonlar, kurumca belirlenecek olan emeklilik fonlarına dahil edilerek katılımcılara sunulması konusu zorunlu olacak.

Böylece sunulacak olan fonların alımı ve satımı İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve kurumun uygun görüşünün alınması sonrası belirlenmiş olan uygulama esasları neticesinde BEFAS üzerinden gerçekleştirilecek.

Birikimin bir kısmı veyahut tamamının BEFAs üzerinde işlem gören fona veya fonlara yönlendirilmiş olduğu sözleşme ve sertifikalarda; BES yönetmeliğinin 22/A maddesinde 2. fıkrada bulunan yönetim gider kesintisi, giriş aidatı ile fon toplam gider kesintisine dair herhangi bir kontrol işlemi yapılmayacak.

BES yönetmeliğinin 22/A maddesinde 3. fıkrada yer alan toplam gider kesintisi iade işlemine BEFAS üzerinden alınmış olan diğer şirketlere ait fonlarla yapılacak olan kesintiler dahil edilmeyecek, yalnızca katılımcının sertifikasının veya sözleşmesinin bulunduğu şirketin fonları dahil edilip iade işlemi gerçekleştirilecek. 1 Temmuz’da uygulama yürürlüğe girecek.

Yorumlar (0)