Yerli aşıda yeni aşama

Koronavirüse karşı yerli olarak geliştirilen VLP temelli aşının 'Faz-II' aşaması İstanbul'da gönüllülere uygulanmaya başlandı. Aşı faaliyetlerinin yürütüldüğü ekipte yer alan Doç. Dr. Halit Çınarka, "Sonbaharda ülkemizin yerli aşısını tüm dünyanın kullanımına sunacağımızı inşallah müjdeleyeceğiz." dedi.

SAĞLIK 05.07.2021, 19:08 06.07.2021, 16:11
Yerli aşıda yeni aşama

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı yerli olarak geliştirilen VLP temelli aşının 'Faz-II' aşaması için daha evvelden başvurup kayıt yaptırmış olan gönüllülerin aşılanmasına başlandı.

TÜBİTAK ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen, dünyanın en yenilikçi aşılarından biri olan VLP temelli aşının 'Faz-I' çalışması daha evvel başarıyla neticelendirilmişti.

3 kentte yapılıyor

VLP aşısının 'Faz-II' aşamasının İstanbul, Kocaeli ve Ankara olmak üzere 3 merkezde yapılacağı açıklanmıştı. Aşılamaya 18 ila 59 yaş arasında, ciddi kronik hastalığı bulunmayan, daha evvel koronavirüs geçirmemiş ve başka bir koronavirüs aşısı uygulanmamış gönüllüler alınıyor.

Doç. Dr. Çınarka, VLP aşısını anlattı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halit Çınarka, VLP aşısının ayrıntılarını paylaştı.

VLP aşısının çok yeni bir teknoloji olduğunu dile getiren Çınarka, "Virüs benzeri parçacıkları vücuda verip hastada antikor oluşturuyoruz. Böylelikle virüs bize geldiğinde hücrelerin yapışacağı yerleri antikorun kapatması vesilesiyle hasta olmamayı sağlayacak bir teknoloji olarak söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Yaygın kullanım ne zaman?

Bugün 12 gönüllünün aşılanacağını söyleyen Doç. Dr. Çınarka, şunları kaydetti:

"'Faz-II' çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 'Faz- 3'e geçebileceğimizi, sonbahar ayında da ülkemizin yerli aşısını tüm dünyanın kullanımına sunacağımızı inşallah müjdeleyeceğiz. Normal koşullarda temmuz ayında 'Faz-II'nin bitmesini, 'Faz-III'e de ağustos ayında geçmeyi planlıyoruz. 15 bin civarı bir gönüllümüzle 'Faz-3' halledeceğiz." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)