Yeni normale dönüş için tarih!

Kalabalık yerlerdeki insanların antikor seviyelerinin eski hayata dönmede yeterli bir kıstas olduğunu belirten uzmanlar, ocak ayının ortası itibarıyla ilk normalleşmede "bölgesel" bazlı öneride bulundu ve ocak ayı sonu itibarıyla da kısıtlamaların kaldırılmaya başlanması, okulların ve küçük işletmelerin açılmasını tavsiye etti.

SAĞLIK 10.01.2021, 09:20 11.01.2021, 09:48
Yeni normale dönüş için tarih!

Covid-19 salgını, uzmanlarda iki farklı görüşün ortaya çıkmasına neden oldu.

Normal yaşama dönüş için artık bazı adımların atılmasının şart olduğunu kaydeden bazı uzmanlara göre, Türkiye'de sürü bağışıklığının ilk dönemleri yaşanıyor. Türkiye'nin yoğun yerlerinde sürü bağışıklığının, pandeminin ivmesini kesme seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

Kalabalığın ve salgının yoğun yaşandığı bölgelerde, insanlardaki antikor seviyesine bakarak "bölgesel" bazda normalleşmeye geçilmesi tavsiye ediliyor.

İlk yer tabii ki herkesin aklına gelen İstanbul. Özellikle toplu taşıma araçları kullanan insanlarda hemen antikor seviyesine bakılması öneriliyor.

Hastalığı geçirenler dikkate alındığı zaman sürü ya da toplumsal bağışıklığın %50 ila %60’ı bulmuş olabileceğine dikkat çekiliyor.

Ocak ayının ortası itibarıyla normalleşme için adımlar atılması gerektiğini belirten uzmanlar, ocak ayı sonu itibarıyla bazı kısıtlamaların ağır ağır kalkabileceği, okullardan başlamak koşuluyla restoran ve kafelerin kademeli olarak açılabileceği görüşünü savunuyor.

"Henüz erken" diyenler de var

Kimi uzmanlar ise "Biraz daha dişimizi sıkmalıyız. Kısıtlamaların kaldırılması için henüz erken" diyor.

Vakalar düşmüş olsa da normalleşme için henüz yeterli seviyeye gelinmediğini savunan uzmanlar, enfekte olmuş ve koronavirüsü geçirmiş olanların büyük bölümünde yeteri seviyede antikor saptanmadığı, yeteri düzeyde antikora sahip olan insanlarda ise koruyucu zamanın net olarak bilinmediğini belirtiyor.

Uzmanlar, sürü (toplumsal) bağışıklık oluşsa bile, bilhassa kronik hastalığı bulunanlar ile yaşlılarda risk faktörünün hâlâ süreceğini kaydediyor ve normalleşme için durumu henüz yeterli görmüyor.

Yorumlar (0)