Vücuttaki toksinleri atmanın anahtarı: Detoks, nasıl yapılır?

Ramazan ayının sona ermesi ve ufak ufak yaza girmeye hazırlanmakla beraber fiziksel görünüş de ciddi bir önem kazandı. Yaza zinde ve fit girmek isteyenler vücutlarındaki şişlik ve ödemle, toksinleri nasıl atacağı konusunda detoks yöntemlerini araştırıyorlar. Detoksun birçok yöntemi var ama tamamen doğal yöntemlerle vücut dengesini sağlamak ve toksinlerden arınmaya yardımcı olmak mümkün. İşte detoksa dair bilinmesi gerekenler…

SAĞLIK 05.05.2022, 20:33 10.05.2022, 17:04
Vücuttaki toksinleri atmanın anahtarı: Detoks, nasıl yapılır?

İnsan vücudunda günlük yaşam rutini içerisinde toksinler birikir ve bu toksinler, terleme, spor veya düzgün bir beslenme programı yardımıyla atılmazsa küçük büyük sorunlara neden olabilir.

Detoks ürünleri ve detoks karışımları bu açıdan insanların sevdiği hem bedeni hem de zihni arındıran ve toksinlere atan yardımcı gıdalar, içecekler veya karışımlardır.

Detoks yapmaya ihtiyacınız var mı?

Detoks yapmak sizin için bir gereklilik mi yoksa tercih mi? Bu sorunun yanıtını aramak için kendinize bazı sorular sormanız gerekiyor.

Anahtar kelime yorgunluk. Şu soruyu sormak büyük bir öneme sahip. Sabahları kalktığınızda kendinizi aşırı yorgun ve dinlenememiş hissediyor musunuz?

Soru sormaya devam edelim…

  • Yemek yemenizin ardından sindirim konusunda ciddi sorunlar yaşıyor musunuz?
  • Alkol ve tütün ürünleri kullanıyor musunuz?
  • Aşırı düzeyde kafeinli ürünler tüketiyor musunuz?
  • Son zamanlarda çok daha fazla hastalanmaya başladığınızı gözlemiyor musunuz?
  • Kilo dengesizliğiniz başladı mı ve buna neden olacak düzeyde aşırı düzeyde dengesiz besleniyor musunuz?
  • Kendinizi bir bütün olarak sağlıksız ve mutsuz hissediyor musunuz?
  • Bu soruların birkaçına cevabınız “evet” ise vücudunuzun bir arınmaya yani detoksa ihtiyacı olabilir.
  • Bu yazımızda vücut için doğal detoks etkisi veren gıdalardan bahsedeceğiz.

Limon

Limon salatalarda, zeytinyağlı yemeklerde, ferahlatan içeceklerde ve içecek karışımlarında sıkça gördüğümüz detoks açısından da muhteşem bir gıdadır. Karaciğeri temizleme özelliğine sahiptir. Taze bir limonu sıcak suyla karıştırarak güne başlamak vücudunuzda uyarıcı bir etkiye neden olur ve karaciğerinizi temizleme konusunda iyi bir destekçidir.

Toksinlerin de birikmişliğini ortadan kaldırmak için karaciğer temizliği büyük bir önem taşımaktadır. Karaciğer temizliği için etkili ve basit limonu deneyebilirsiniz.

Yeşilliklerle karışımlar…

Yeşil ürünler, tabi doğal olmak kaydıyla… Yeşillikler vücudumuza girdiği anda itibaren çok iyi bir arındırma fonksiyonu üstlenmektedirler. Gözünüzün önüne doğal yeşil tüm sebzeleri getirin. Bu sebzelerle yapacağınız bir beslenme programı da dahil içecek karışımları olağanüstü zengin mineral ve vitamin yüklemesini vücudunuza ulaştıracaktır.

Yeşil sebzelerin içerisinde bol miktarda C vitamini, flavonoid bulunur. Besinlerdeki lifler bağırsak sağlığınızın eski formuna ulaşması konusunda iyi bir destekçidir. Sebzeleri yalnız başına tüketebileceğiniz gibi karışımlarla smoothie’ler yaparak içebilirsiniz.

Sağlıklı kuruyemişler…

Kuruyemişler içerdiği zengin yağ ve vitaminlerle, dengeli tüketildikleri takdirde hem çok iyi bir ara öğün yardımcısı hem de vücudun sağlığına kavuşmasında kan basıncını dengeleyen, forma sokan, detoksa da yardımcı olacak besinlerdir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus, fındık, fıstık gibi kuruyemişlerin de kafein içerdiğinin unutulmamasıdır. Bunun için kontrollü tüketim şarttır. Ayrıca kuruyemişleri kavrulmuş ve tuzlu şekilde değil, çiğ ve tuzsuz şekilde tüketmek son derece büyük bir önem taşımaktadır.

Akciğerler için yardımcı: Muz

Muz hem tüketiminin kolaylığı, hem dayanıklı bir ürün olması hem de lezzetiyle özellikle sporcuların ve beslenmesine dikkat eden kişilerin ara öğünlerine aldığı iyi bir yardımcı. Detoks yaparken de muzun büyük bir işlevi bulunuyor. Muz, vücuttaki gazlı atıkları ortadan kaldırmak için önemli bir işleve sahip. Bununla beraber akciğerler için de büyük bir yardımcıdır. Muzun kendisi de tüketilebileceği gibi yaprakları da çay olarak kullanılabilir. İçerdiği yüksek potasyumdan dolayı da detoksunuza iyi bir yardımcı olacaktır.

Detoks yaparken bu kurallara dikkat edin

Detoks yaparken başarılı olabilmek için sadece bu ürünleri tüketmek değil aynı zamanda çeşitli kurallara da uymak gerekmektedir.

Bunlardan ilki aslında sadece detoks yaparken değil normal zamanda da dikkat edilmesi gereken doğal ve taze ürünlerin tüketilmesi gerekliliğidir. Her mevsim zamanında güzel ve vitaminlidir. Yazın kış sebzesi tüketmek sera ile mümkün olabilse de veya tam tersi söz konusu olabilse dahi vücudun dengesinin şaşmasına ve mevsiminde tüketilmeyen ürünler vücutta toksinlerin birikmesine sebep olabilir. Bu yüzden her yiyeceği mevsiminde tüketmek normal zamanda olduğu gibi detoks zamanında da son derece önemlidir.

Su tüketim miktarını artırmak detoks zamanında vücudun ferahlayıp rahatlaması için büyük bir önem taşımaktadır. Artırmadan kastedilen 3-4 katı su tüketmek değildir elbette. Ancak günlük hayatta çok az su tüketiyorsanız, vücudunuzun yenilenmeye ihtiyaç duyduğu dönemde bol su içerek bu canlılığı dışarıdan siz de destekleyebilirsiniz.

Bolca terleyin! Terlemek hem zinde bir vücudun hem de sağlıklı bir ruh halinin formülü. Detoks zamanında da terlemek büyük bir önem taşıyor. Hem vücudunuzdaki toksinlerden hem de kötü enerjilerden uzaklaşmak istiyorsanız terlemeyi alışkanlık haline getirin. Düzenli yapılan egzersizler terleme sıklığınızı artırabilir, fonksiyonel yapıldığı sürece oldukça yararlı olacaktır. Eğer kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız hareket etmeyi ve bolca terlemeyi yaşamınıza dahil edin.

Oksijeni bol ortamlara girin! Güzel bir deniz havasına diyecek yok ancak vücudumuzun ihtiyaç duyduğu oksijen yeşil alanlarda saklı. Orman havasını içinize çekerken detoks çalışmanıza katkı verecek düzeyde bolca oksijen almak vücudunuzun yenilendiğini anında hissedebileceğiniz bilindik ve çok basit bir yöntem. İhmal etmemek ve bolca yeşile, doğaya çıkmak gerekli. Detoks zamanında da oksijeni bol ormanlık, dağlık alanlarda zaman geçirmeyi ihmal etmeyin.

Detoks yaparken nelerden uzaklaşmak gerekir?

Detoks yaparken yakınlaşmak gereken unsurlar olduğu kadar bir de uzak durmak gereken hususlar var. Bunları kısaca özetleyelim:

Paketli gıdalar, koruyucu katkı maddelerinin bulunduğu ürünlerden uzak durun! Birçok uzmanın üzerinde uzlaştığı bu konu detoks zamanı başucu kuralı olarak karşımıza çıkıyor. Paketli gıdalar, daha güvenli gıdalar olsalar da eğer doğal değillerse, içerdiği katkı maddeleriyle pakete girmesiyle çok uzun zaman dayanıklılık gösterebiliyorlar. Raf ömrü çok fazla olan ürünleri gördüğünüzde içeriğini sorgulamayı unutmayın. Çünkü paketli gıdalarda kimyasallar açısından da ciddi bir yük olabilir. Bu da vücudunuzun detoks zamanında ve normal zamanda da dengesini bozacak, belki de bu arınma yöntemini başarılı bir şekilde sonuçlandıramamanıza neden olacak.

Kafeinli ürünlerin tüketimini azaltın! Kafeinli ürünler temel içeriğinden dolayı zindelik verse ve uykuyu bloklasa da, vücut her zaman iyi bir uyku ve doğal yollarla elde edilen enerjiye ihtiyaç duyar. Kafein, çay, kahve gibi bilindik ürünlerin yanında birçok üründe bulunuyor. Tabi miktarları farklı. Hatta üretilme türüne göre kafeini artırılmış ürünler dahi piyasada yer alıyor. Detoks zamanında ise yapılması gereken basit. Vücudu fazla yükten arındırma döneminde kafeinle aranıza mesafe koymalısınız.

Alkol ve tütün ürünleriyle aranıza mesafe koymanız da söyleme gerekliliği olmaması gereken hususlardan bir tanesi. Vücudunuza iyi gelmeyen şeyler onları tüketmenizin ardından size sinyal göndererek rahatsızlığa neden olurlar. Bu gibi şeyler kısa süreli mutluluk vermekle birlikte uzun sürede sağlığı geri dönüşü olmayan düzeyde bozucu stres ve kaygı artırıcı nedenler olarak geri dönmektedir. Bu yüzden beslenme dengesine ve gıda çeşitliliğine detoks döneminde her zamankinden daha da fazla dikkat etmek gerekir.

Yorumlar (0)