Uzmanlardan uyarı! Renkli gözlere özenti arttı, lensler tehlike saçıyor

Diyarbakır'da, son zamanlarda renkli göz tercihine yönelik ilgide artış gözlemlendi. Lens tercihi yapan vatandaşlar, göz kaybı riskiyle karşı karşıya. Uzmanlar, internet üzerinden sipariş edilen sahte lensler konusunda da ciddi uyarılar yaptı.

SAĞLIK 20.12.2021, 14:19 20.12.2021, 14:27
Uzmanlardan uyarı! Renkli gözlere özenti arttı, lensler tehlike saçıyor

Son dönemlerde estetik kaygısıyla renkli göz lenslere yönelik ilgi oldukça arttı. 4 sene önce çıkan yasa kapsamında, doktor reçetesi olmadan optikçilerde satılmayan lenslerin sahteleri, bu defa internet sitelerinden satışa çıkıyor. Lens kullanımı sebebiyle sıklıkla göz sorunu yaşayanların, göz doktorlarına bunun gibi şikayetlerle başvurduğu ortaya çıktı. Memorial Hastanesinde çalışan Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, lens tercihi yapacak olan vatandaşları sahte ve reçetesiz lens kullanımının göz kayıplarına sebep olduğuna yönelik uyarı yaptı.

“Ciddi göz kayıpları yaşanabilir”

Memorial Hastanesinde çalışan Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, sahte lens kullanımlarının gözlerde enfeksiyona yol açtığını ve internet üzerinden yapılacak satışlarının denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kış aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğünün bu dönemde de kullanılması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Ekmekçiler, ultraviyole ışınlarının göz yakma nedenleri olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

“4 yıl önce yeni yasa çıktı, reçete olmadan kontak lens satılmayacak. Lisedeki gençler, daha çok özendikleri için gözlüğü atmak veya estetik renkli lens istekleri yüzünden, sürekli olarak gözlükçülere gidip lens satın alabiliyorlardı. Fakat Türkiye’de çok kritik göz kaybı ve göz enfeksiyonları vakaları görüldü. Yasa gereği şu an doktor reçetesi olmadan kontak lens alınamıyor. Lens basit bir şey değil, gözün en hassas yerine uygulanan yabancı bir cisimdir. Temiz bakılmadığı zaman çok büyük göz kayıplarına neden olacak enfeksiyonlar görülebiliyor. Lens kullananlar, 6 ayda bir defa doktora gidip lenslerini ve gözlerini kontrol ettirmeli.”

"Lensin sahte olup olmadığını anlamak mümkün değil”

İnternet üzerinden satın alınan lenslerin sahte mi ya da orijinal lens mi olduğunun anlaşılamadığını aktaran Ekmekçiler, "Lensin sahte olup olmadığını anlamanın yolu yok. Bu sebeple; satın alınacak olan lensler optiklerden, resmi belgesi ve barkodu bulunan yerlerden alınmalı. Güneş gözlüğünün amacı ultraviyole ışınlarından korunmaktır, kış döneminde kar yağışı alan bölgelerde rutin güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı.


Uzman Optisyen Kahraman Özel de son dönemlerde lens kullanımındaki artışın nedeninin; özentiden kaynaklandığını kaydetti ve lens satın alırken ve kullanırken bunların doktor kontrolünde yapılması gerektiğini ifade etti. Özel, ayrıca lenslerin optisyenlerden alınması ve internet üzerinden satın alınan ürünün göz sağlığı için zarar teşkil ettiğini dile getirdi.

Yorumlar (0)