Uzmanlardan uyarı: Diş eti hastalığı, koronavirüs riskini artırıyor!

Yapılan araştırmalarda, diş eti hastalığı bulunan kişilerin, koronavirüs salgınından daha çok etkilendiği ortaya çıktı. Ölüm ihtimalinin 9 kat daha artabileceğini belirten sağlık uzmanları da, vatandaşları dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK 21.02.2021, 14:21 22.02.2021, 15:02
Uzmanlardan uyarı: Diş eti hastalığı, koronavirüs riskini artırıyor!

Tüm dünyayı etkileyen küresel Koronavirüs salgını sürecinde, hastalıktan kurtulmak amacıyla çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Katar, İspanya ve Kanada’daki üniversitelerin ortaklığında bir çalışmaya imza atıldı. Üniversiteler, 600 kişiye yakın hasta üzerinde bir çalışma yapan bilim adamları, diş eti hastalığı bulunan kişilerin riskli olduğunu tespit etti. Buna göre diş eti hastalığı bulunanların, koronavirüsten dolayı ölüm ihtimalinin yüksek olduğu ve diş eti rahatsızlığı olmayanlara göre 9 kat daha fazla risk taşıdığı ortaya çıktı.

Enfeksiyon haline gelme ihtimali de var

Ölüm riskinin de daha fazla yükseldiğini belirten uzmanlar, ayrıca rahatsızlığı bulunan koronavirüs hastalarında solunum desteği oranının 4 buçuk kat daha fazla görüldüğü ve yoğun bakım oranının da 3 buçuk kat daha fazla olduğunu belirledi. Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Burak Hamzaçebi, diş eti hastalıklarının vücuttaki iltihap durumunu arttırabileceğini belirtirken, koronavirüs hastalığına bağlı olarak bu durumun şiddetlenerek ekstra bir enfeksiyon haline getirebileceğini araştırmalara dayanarak söyledi.

Başka hastalıkları da etkiliyor

Hamzaçebi ayrıca; kanser, şeker, tansiyon ve diyabet gibi hastalıkların da diş eti hastalığını etkilediğini ve kronik böbrek hastalığı, pnömoni ve kanser gibi hastalıklarla da bağlantılı olduğunu dile getirdi. Ağız içerisindeki patojenik bakterilerin solunum yoluyla akciğerlere kadar ulaşabileceğini söyleyen Hamzaçebi, sigaranın da ağız sağlığına direk etki ettiğini söyledi. Diş fırçalama alışkanlığının daha çok artması gerektiğine işaret eden Hamzaçebi, vatandaşların bireysel ağız bakımına dikkat etmeleri gerektiğine işaret etti.

Yorumlar (0)