Uzmanlar uyarıyor: Uzamış Covid Sendromu’na dikkat!

Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19, birçok kişiyi enfekte etmeye devam ediyor. Hastalığa yakalanmış olan kişiler yaşantılarının devam eden süresi içerisinde “Uzamış Covid Sendromu” ile karşılaşabiliyor. Uzamış Covid Sendromu'nun etkilediği sistemler içerisinde sinir, hareket, solunum ve kalp-damar yer alıyor.

SAĞLIK 11.10.2022, 11:35 12.10.2022, 09:13
Uzmanlar uyarıyor: Uzamış Covid Sendromu’na dikkat!

Covid-19 dünya genelinde büyük bir pandemiye neden oldu ve birçok kişi enfekte olarak hastalığa yakalandı. Ancak hastalık sadece o an içi süregelen bir durum olarak görülmemeli. Konu ile ilgili bilgilendirme sağlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, hastalığın daha sonrasında da vücutta bazı etkilerle devam ettiğini açıkladı.

Covid-19 geçse bile geride bıraktıkları hasara yol açıyor

Covid-19 ilk olarak akciğerleri etkisi altına alan bir hastalık olarak görüldü. Fakat diğer organları da etkileyen bu salgının birçok etkisi olabileceğini aktaran Prof. Dr. Gürdal Yılmaz “Söz konusu virüs beyne, akciğerlere ve kalbe değişik seviyelerde zarar verebilir. Biz bunların sonuçlarını uzun vadede görebiliriz. Uzamış COVID Sendromu görülen kişilerin ilk etkilenen mekanizmaları içerisinde, hareket, sinir, beyin, sonum ve kalp-damar bulunmaktadır. Kardiyovasküler yönden en fazla gördüğümüz şikâyetler, çarpıntı ve ritim bozukluklarıdır.” dedi.

Birden fazla hastalığa neden olabilir

Hastaların ya şiddetli çarpıntı ya da ritim bozuklukları ile hastanelere geldiklerini aktaran Yılmaz, “Kalp krizi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda, Covid-19’a bağlı olarak kalp kasında ve kalp zarında iltihap görülebilmektedir. Kalıcı ya da geçici felç atakları, bacak damalarında oluşan tromboz ve akciğere pıhtı atması diğer tehlikelerden yalnızca bazılarını meydana getirmektedir. Covid-19'un geçirilmesinden aylar sonra sağlanan görüntüleme testleri, sadece hafif Covid-19 belirtileri görülen kişilerde bile kalp kasında kalıcı tahribata sebep olduğu görülmektedir. Bu durum, ilerleyen safhalarda kalp komplikasyonları ve kalp yetmezliği tehlikesini artırabilecektir.” şeklinde konuştu.

Uzamış Covid Sendromu en çok kimlerde görülüyor?

Solunum üzerinde etki gösteren Uzamış Covid Sendromu'nun en fazla Covid-19'u ağır ve orta yaşayan hastalarda görüldüğünü aktaran Yılmaz “Hastalığı pnömoni şekilde geçirmiş olanlar, akciğer tomografisinde ya da filminde buzlu cam görünümü bulunan kişilerde, ileri yaşlarda ve kronik hastalığı bulunanlarda risk daha da çoktur. Fakat kimi zaman COVID-19’u hafif şekilde geçirenlerde de Uzamış Covid Sendromu yaşanmaktadır. Bu hastalık pulmoner fibrozise, pulmoner hipertansiyon, pıhtılaşma ve bronşektaziye sebep olabilmektedir. En fazla görülmekte olan şikâyetler içerisinde halsizlik, alınan nefesin tamamlanamaması, nefes darlığı ve öksürüğün sürmesidir.” diye konuştu.

Yorumlar (0)