Uzmanlar uyardı: Kalp krizi ve felci tetikliyor

Şeker alkolü olarak bilinen ve yapay tatlandırıcı olarak da kullanılan eritritolün, felç, kalp krizi ve kan pıhtılaşması gibi kalp damar rahatsızlıklarına sebep olabileceği bildirildi.

SAĞLIK 06.03.2023, 09:00 06.03.2023, 11:37
Uzmanlar uyardı: Kalp krizi ve felci tetikliyor

Avrupa ve ABD'de araştırmacılar, kalp rahatsızlığı riski taşıdığı öngörülen yaklaşık olarak 4 bin kişinin kan numunelerini inceledi.

Bahse konu araştırmada, kalp rahatsızlığı riski taşıyan bireylerin kanlarında yüksek düzeyde eritritole rastlanmasının, bu bireylerde felç, kalp krizi ve kan pıhtılaşması görülme ihtimalini iki kat artırdığı saptandı.



Diyabet hastalarına uyarı

Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsünde görev yapan Dr. Stanley Hazen ve ekibi, gerçekleştirdikleri klinik faaliyetlerde, eritritolün kan trombositlerinin çok daha kolay pıhtılaşmasına yol açtığını ortaya koydu.

Bilim insanları, pıhtılaşmanın ise felç ve kalp krizini tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Eritritol, pek çok sebze ve meyvede doğal olarak bulunan, şekerdeki tatlılığın yüzde 70'ine sahip bir tadı olan ve kalorisiz olarak kabul gören şeker alkolü olarak da biliniyor.

Bilim insanları, eritritolün diyabet hastası olan bireylere alternatif tatlandırıcı olarak verildiğine işaret ederken, bunun ölümcül neticeler doğurabileceği hususunda da uyarıyor.

Yorumlar (0)