Tuz tüketimi için ezber bozan araştırma: Kalp yetmezliği hastaları için zararlı

Tuz tüketimine yönelik yapılan yeni bir araştırmaya göre günde 2,3 gramın altında kalan tuz tüketiminin fayda sağlamadığı ve kalp yetmezliği bulunan hastalar için zararlı olabileceği ortaya konuldu. 

SAĞLIK 06.03.2023, 10:00 06.03.2023, 11:39 Hanife
Tuz tüketimi için ezber bozan araştırma: Kalp yetmezliği hastaları için zararlı

Healthday sitesinin haberine göre, 9 çalışmanın ortak analizini içeren araştırmada günde 2,3 gramın altında kalan tuz tüketiminin fayda sağlamadığı ve ölüm riskini artırabileceği belirlendi.

Araştırmaya ilişkin bulgular, 5 Mart'ta Amerikan Kardiyoloji Kolejinin yıllık toplantısında sunulacak.



Tuz miktarı tartışması yeniden başladı

Analizin başyazarı Dr. Anirudh Palicherla, "Bulgularımız, sodyum diyetini tavsiye edilenden daha azıyla sınırlamanın kalp yetmezliğiyle mücadelede ters etki yarattığını gösterdi." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalp yetmezliğine yardımcı olmak için sodyumun sınırlandırılması hala kullanılan bir yol ancak kısıtlamanın miktarı tartışmaya açıldı. Bu araştırma, sodyumu aşırı derecede kısıtlamak yerine güvenli bir sodyum tüketimi düzeyi oluşturmaya odaklanılması gerektiğini gösteriyor."



Tüketim gramajı azaldıkça ölüm riskini artırıyor

9 çalışmanın analiz raporu,kalp yetmezliği olan yaklaşık 3 bin 500 kişinin farklı sodyum düzeylerinin değerlendirilmesinin yanı sıra ölüm ve hastaneye yatış oranlarına yönelik verileri içeriyor.

Araştırmacılar, sodyum alım hedefi günde 2,5 gramın altında kalan diyet uygulayan hastaların ölme olasılığının, günde 2,5 gram veya daha üzeri diyet uygulayanlara göre yüzde 80 daha fazla olduğunu tespit etti.
 

Yorumlar (0)