Uzmanlar uyardı! Kalp krizi 20'li yaşlara kadar indi!

Son yıllarda 20 ile 30’lu yaş  gruplarında özellikler erkeklerde kalp krizinin artığını vurgulayan Prof. Dr. Bilal Boztosun, bu durumun pandemi nedeniyle değişen yaşam koşulları dolasıyla genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın kişiler için daha çok  risk oluşturduğunu söyledi.

SAĞLIK 05.02.2021, 12:50 06.02.2021, 14:15 Hanife
Uzmanlar uyardı! Kalp krizi 20'li yaşlara kadar indi!

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Prof. Dr. Bilal Boztosun, gençleri kalp krizi riskine karşı uyardı.

Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun yaptığı açıklamada, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle artan hareketsizliğin ve yanlış beslenmenin insanların yaşantısında değişikliklere neden olduğunu söyledi.

Bu konuda önleyici tıbbın önemine dikkat çeken Boztosun, bireylerin yaşantılarında yapcakları değişikliklerin hayat kurtaracağını belitti.  Kalp krizinde risklerin, özellikle genetik devreye girdiğinde daha da yükseldiğini söyleyen Boztosun, “Aile geçmişinde kalp hastalığı olanlar için birincil koruma, çok önemli. Kardiyovasküler atakların, genetik kodlar haricinde son yıllarda kişilerin yaşam tarzındaki değişikliklerle direk olarak ilgisi bulunuyor” dedi.

Hazır işlenmiş gıda +hareketsizlik ölüme götürüyor!

20’li yaşlardaki bireyde kalp krizinin yükselmesinin nedeni olarak ise tüketim çılgınlığına bağlı hazır ve işlenmiş gıda tüketimi ve salgınla gelen hareketsizlikten kaynaklandığını belirten Boztosun, şu ifadelere yer verdi: 

“Artan televizyon izleme süresi, ne kadar hareket ettiğimizi de önemli ölçüde etkiledi. Yaptığımız işler bile daha hareketsiz ve geçtiğimiz yıllara göre daha az fiziksel aktivite gerektiriyor. Son birkaç yıl içinde o kadar çok şey değişti ki biz doktor olarak gençlerde kalp krizlerinin artmasına şaşırmadık."



Kalp krizinde en büyük risk faktörlerinden biri diyabet!

Gençlerde kalp krizinin görülmesinde başta gelen nedenlerinden birinin ‘Tip 2 diyabet’ hastalığının olduğunu ve en büyük risk faktörlerinden biri olduğu bilgisini veren Boztosun, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kilo alımı ve obezitenin yanında azalmış fiziksel aktivite yani hareketsiz yaşam tarzı buna neden oluyor. Son on yılı aşkın süredir ileri yaşın kalp krizi için en büyük risk faktörlerinden biri olduğu ve tipik olarak 50 yaş üstü erkekleri ve 65 yaş üstü kadınları etkilediği tespit edilmiştir.  Ortalama sadece 36 yaşında kalp krizi geçiren erkeklerle yapılan bir çalışmada, yüzde 30'u 15 yıl içinde vefat ettiğini görüyoruz. 40 yaşından önce kalp krizi geçiren erkek ve kadınlarla ilgili başka bir çalışmada ise, bir yıl içinde ölüm riski yüzde 1 iken, yüzde 25'i 15 yıldan kısa bir süre içinde maalesef yaşamını yitirmiştir.”

Bu tarz hasta kişilerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Boztosun, şöyle devam etti:

“Son yıllarda kalp krizi özellikle genç erkeklerde 20 ila 30’lu yaşlar arasında sık görülmeye başladı. Özellikle salgın döneminin yaşam şeklinde oluşturduğu değişikliği genetik olarak kalp hastalıklarına yatkın kişiler için risk oluşturuyor."

Önceden alınacak önlemler hayat kurtarır

Söz konusu kalp krizi olduğunda önceden alınacak önlemlerin hayat kurtardığını vurgulayan Boztosun, Kardiyovasküler hastalık riskini kötü beslenme ve egzersiz eksikliği, obezite, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet, sigara içmek, yüksek kolesterolün yükselttiğini söyledi. Bu yüzden sağlıklı ve hareketli bir yaşam tarzının kalbi koruyacağını da belirtti.


 

Yorumlar (0)