Uzmanlar açıkladı: TURKOVAC, Omicron'a karşı ne kadar etkili?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, TURKOVAC aşısının, Koronavirüs’ün Omicron varyantına karşı koruyucu olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 03.01.2022, 17:18
Uzmanlar açıkladı: TURKOVAC, Omicron'a karşı ne kadar etkili?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, dünya genelinde hızlı bir şekilde yayılan Omicron varyantının Türkiye'de de hızla görülmeye başladığını ifade etti.

“Omicron 2 kat hızlı bulaşıyor”

Diğer varyantlara oranla Omicron'un daha etkili olduğunu belirten Kara, "Omicron'un büyük bir riski bulunuyor, sayılarda çok hızlı bir artışa yol açıyor. Biz mesela Delta varyantının çok hızlı bir şekilde yayıldığını, 1 kişinin 6 kişiye yaydığını belirmiştik ve Delta'nın hakim forma evrilmesi, coğrafyaya göre değişiklik gösteriyordu. Örneğin Şanlıurfa'ya geldiğinde, şehirdeki tüm vakaların Delta'dan olma süresi 6 hafta yakındı. Avrupa'daki verilere bakıldığında bu süre Omicron'da, 2 ya da 3 hafta. Neredeyse 2 katı daha hızlı bulaşıyor" değerlendirmesini yaptı.

“Turkovac, Omicron’a karşı koruyor”

TURKOVAC aşısının etkinliğine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kara, Vatandaşların yerli aşıya ilgisinden memnun olduklarını belirtti ve şunları söyledi:

"Elde edilen antikor seviyeleri Omicron'a karşı koruyucu olduğunu gösteriyor. Bu konuda çalışmalarımız ve bilimsel verileri toplama faaliyetlerimiz devam ediyor. TURKOVAC'ı elimizdeki mevcut verilerle kıyasladığımızda Omicron varyantına karşı koruyuculuk sağlıyor fakat süresi ne kadar olacak, şu an söylemek imkansız.”

‘Hatırlatma dozunun önemi’

Aşı konusunda Türkiye'de vatandaşların ciddi bir farkındalığın artık oluştuğunu dile getiren Ateş Kara, hatırlatma dozu uygulamasına Türkiye'nin, dünya geneline oranla daha erken geçtiğini belirtti ve virüsün etkisini azaltmada bu durumun önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Hatırlatma dozunun önemine dikkat çeken Kara, şunları söyledi:

"Önemli konulardan biri, aşılıların, hatırlatma dozu olanların özellikle, Omicron'dan korunabilir olduğudur. Hatırlatma dozu Türkiye'de, Avrupa'ya kıyasla daha erken başlamıştı. Bu, avantajdı fakat önemli olan şey, zamanı gelenlerin mutlaka hatırlatma dozunu yaptırmış olmaları, aşılanmamış olanların mutlaka aşılanmaları, bu pandeminin sona ermesi, Omicron'un önlenmesi ve virüsten korunmak için oldukça önemli."

Yorumlar (0)