Uzman doktor kadınları uyardı: Bu hastalık ön belirti vermiyor

Türkiye’de üreme organı kanserleri bağlamında rahim içi kanserinden sonra en sık görülen 2’inci kanserin yumurtalık (over) kanseri olduğu öğrenildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “Erken teşhiste tedavide başarı şansı yüzde 80-90’larda. Bu şansı kullanabilmek için yıllık muayenelerin önemi büyük” dedi. Açıkgözoğlu, kadınlara uzmana başvurması gereken 6 belirtiyi açıkladı.

SAĞLIK 27.03.2024, 10:06 Melina Ay
Uzman doktor kadınları uyardı: Bu hastalık ön belirti vermiyor

Gelişmiş ülkelerde her 100 bin kadının 7’sinde, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde ise 6’sında yumurtalık kanseri görülür. Başka bir açıdan bakıldığında 40 yaş üzerinde her 100 kadının 1,4’üne yumurtalık kanser tanısı koyulur. Birinci derece akrabada meme ve over kanseri görülme sayısı arttıkça bu oran %6’lara kadar yükselir. Türkiye’deki duruma baktığımızda meme hariç üreme organı kanserleri içinde rahim içi kanserinden sonra 2'inci en sık görülen kanserdir.

Türkiye’de de Dünya’daki dağılımdan farklı bir tablo olmadığı görülür. Ülkemizde GLOBOCAN 2020 sonuçlarına göre ise, kadınlarda 7'inci en sık görülen kanserdir. Yılda yaklaşık 4 bin 59 kişinin başına gelen bu hastalık hayati risk oluşturan jinekolojik bir sorundur.

Yumurtalık kanserlerinin en önemli özelliği bunların yüzde 70-75’inin tanı koyulduğu zaman ileri dönemlerde (evrelerde) olmasıdır. Ayrıca bu kanserler üreme organı kanserleri içinde en ölümcül olanıdır ve tüm üreme organ kanserlerine bağlı ölümlerin yarısından fazlası yumurtalık kanserine bağlıdır.

Bu kanser gizlice ilerliyor

Yumurtalık kanserinin kadınlarda hayati risk oluşturan jinekolojik sorunlarından biri olduğunu belirten Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, “Yumurtalık kanseri geç belirti verdiği için tanı koymakta da geç kalınabiliyor. Erken teşhiste ise, tedavide başarı şansı yüzde 80-90’larda bulunuyor. Bu şansı kaçırmamak için düzenli şekilde yıllık muayene olmak çok önemli” dedi.

Yumurtalık kanserini geç belirti verdiği için toplumda ‘sessiz katil’ olarak adlandırıldığını ifade eden Jinekolog Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu erken teşhisin önem arz ettiği söyledi. Her 80 kadından 1’inde yumurtalık kanseri görüldüğünü aktaran Açıkgözoğlu, Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 bin kadında bu kanserin teşhis edildiğini aktararak şu açıklamalara yer verdi:

Yumurtalık kanseri jinekolojik kanserler arasında rahim kanserinden sonra en sık gördüğümüz 2'inci kanser türü. Hastaların büyük bölümünün ileri evrede tanı alması nedeniyle tedavideki gecikme neticesinde bu kanser en ölümcül kanserler arasında yer alıyor. Oysa erken teşhis edildiğinde tedavisinde yüzde 90’lara varan başarılı sonuçlar elde edilebiliyoruz. Erken teşhis bu hastalıkla mücadelede çok büyük önem taşıyor.

Erken teşhis için ise yıllık muayene şart. Hastalığın erken teşhis edilmesi tedavi noktasındaki en önemli kıstas olduğu için yıllık yaptığımız rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografi oldukça önemli. Bu kontrollerde hastanın diğer genital organları ile birlikte yumurtalıklarını da kontrol ettiğimiz için semptomlar henüz ortaya çıkmadan varsa yumurtalık kitlelerini de yakalayabilmekteyiz. Tabii erken teşhis için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta ise yumurtalık kanserinin belirtilerinde zaman kaybetmeden hekime başvurmak.”

Dr. Açıkgözoğlu, erken tanı koyabilmek adına bazı noktalara kadınların dikkat etmesini söyledi. Ve sıraladığı 6 belirtiyi fark ettiklerinde uzman bir hekime başvurmaları gerektiğini vurguladı.

Hekime başvurmanızı gerektirecek 6 belirti:

- Uzun süreli olarak meydana gelen hazımsızlık ve gaz problemleri

- Mesane alışkanlıklarında yani idrar alışkanlıklarında meydana gelen değişikler

- Karın bölgesinde devamlı meydana gelen bir şişlik hali ve basınç hali

- Kasık bölgesinde bir dolgunluk hali ve kasıklarda meydana gelen ağrı durumu

- İştah kaybı ve çok hızlı bir şekilde meydana gelen tokluk hissi, bu duruma bağlı olarak da meydana gelen kilo kaybı

- Aşırı veya düzensiz vajinal kanama durumu

Yumurtalık kanseri olma riskleri kimlerde yüksek?

Uzm. Dr. Açıkgözoğlu, yumurtalık kanserine yakalanma riskini artıran ve tıbben kanıtlanmış olan faktörleri şu şekilde sıraladı:

- Menopozda ya da 50 yaşın üzerinde olmak,

- Erken adet görmek,

- Menopoza geç girmek,

- Doğum yapmamış olmak,

- Ailede yumurtalık ya da meme kanseri öyküsünün olması,

- BRCA1 ya da BRCA2 gen mutasyonları taşımak,

- Çikolata kisti varlığı

Kimlerin yumurtalık kanserine yakalanma riski daha az?

Yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltan durumlar hakkında bilgi veren Açıkgözoğlu, şunları aktardı:

- Genç yaşta en az bir yıl süre ile devamlı veya aralıklı doğum kontrol hapı kullanmış olan kadınların hayat boyu yumurtalık kanserine yakalanma riski yüzde 50 daha az, kullanma süresi uzadıkça risk azalıyor ve ilaç kesilse dahi koruma uzun yıllar devam ediyor.

- Sezaryen sırasında veya doğum sonrası bir zamanda tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması) yapılması veya tüplerin alınması yumurtalık kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor.

- Birden fazla doğum yapmak, özellikle erken yaşta gebelik yaşamak ve uzun süre emzirmek kadınlarda yumurtalık kanseri riski azalıyor.

- Az kırmızı et tüketmek ve düşük yağlı diyet, taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeşil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemişler, marul ve keten tohumu tüketilmesi yumurtalık kanseri riskini çeşitli oranlarda azaltıyor.

Yorumlar (0)