Uykusuzluk, genç erkeklerde Alzheimer'ı tetikliyor!

Araştırmacılar, "uyku bozuklukları ve düzensiz uykunun" genç erkeklerin kanında Alzheimer hastalığına bağlı protein seviyesini artırabileceğini belirledi.

SAĞLIK 09.01.2020, 15:26 13.01.2020, 17:53
Uykusuzluk, genç erkeklerde Alzheimer'ı tetikliyor!

İsveç'teki Uppsala Üniversitesinden bilim insanları yaş ortalaması 22 olan 15 erkeğin uyumadan önce ve uyuduktan sonra kanlarındaki tau protein seviyelerini ölçümledi.

Uykusuz geçen gece sonrası erkeklerin tau protein seviyelerinde yaklaşık yüzde 17 artış tespit edildi, uykusunu alanlarda bu oranın yüzde 2 olduğu belirlendi.

Kadınlar için geçerli olmayabilir

Uzmanlardan Jonathan Cedernaes, araştırmanın küçük çaplı olduğunu, kadınlar için de aynı durumun geçerli olup olmadığının henüz tespit edilmediğini belirtti.

"Genç bireyler uykuya daha fazla dikkat etmeli"

"Uyku bozuklukları ve düzensiz uykunun" alzaymırı tetiklediğini ortaya çıkaran delillere bir yenisinin eklediğini aktaran Cedernaes, "Araştırma, genç bireylerin de uykularına dikkat etmeleri gerektiğini gösteriyor." diye konuştu.

Cedernaes, bulguların genç yaşta düzenli uyku alışkanlığının bu durumun önüne geçebildiğini belirtti.

Uykusuzluk, alzaymıra yol açan zehirli proteinin seviyesini yükseltiyor

Daha önce yapılan araştırmalar, gece uykusunu alamamanın alzaymıra yol açan zehirli amiloid beta proteini seviyesini arttırdığını ortaya çıkarmıştı.

Araştırmanın sonuçları İngiliz bilim dergisi "New Scientist"de paylaşıldı.

Yorumlar (0)