Ürküten araştırma: İnsan kanında ilk kez rastlandı

İnsanların kan dolaşımında, ilk defa sağlık üzerinde tehdit teşkil eden mikroplastikler tespit edildi.

SAĞLIK 24.03.2022, 18:20 26.03.2022, 11:43
Ürküten araştırma: İnsan kanında ilk kez rastlandı

İngiltere medyasında yer alan haber doğrultusunda, bilim insanları, insanlar üzerinde yaptıkları araştırmada, deneklerin yaklaşık olarak yüzde 80'lik kısmının kanında mikroplastiklere rastladı.

Bilim insanları, tamamı sağlıklı olan erişkin 22 bağışçıdan alınan kan numunelerini detaylı bir şekilde analiz etti ve deneklerden 17'sinin kanında plastik parçacıklar tespit etti. 

Söz konusu çalışmada, kan numunelerinin yüzde 50'sinde içecek şişelerinde yaygın bir şekilde kullanılan PET plastik, 3'te birinde gıda ve diğer ürünlerin ambalajlanmasında kullanılan polistiren, 4'te birinde de plastik poşet imalatında kullanılan polietilen tespit edildi.

Tüm organlara yerleşebiliyor

Araştırma, mikroplastiklerin insan vücudunda hareket edebildiğini ve tüm organlara yerleşebileceğini ortaya koydu.

Hollanda'da bulunan Vrije Üniversitesi'nden Prof. Dick Vethaak, bahse konu çalışmalarının insan kanında polimer parçacıklarının yer aldığına ilişkin ilk gösterge olduğunu kaydederek, neticelerin endişe verici olduğunun altını çizdi.

Vethaak, "Bu parçacıklar tüm vücudumuzda dolaşıyor. Ayrıca bebeklerin ve çocukların bu tarz kimyasallara karşı çok daha savunmasız olduklarını net bir şekilde biliyoruz. Bu beni bir hayli endişelendiriyor." sözlerini sarf etti.

Vethaak, bunun ile ilgili ivedilikle çok daha fazla araştırma gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)