Türkiye tütünle mücadelede dünya birincisi

Dünya Tütün Raporu'na göre Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tütün tüketiminin azaltılmasına yönelik tavsiyelerini tam olarak uygulayan birinci ülke...

SAĞLIK 27.07.2019, 11:12 28.07.2019, 10:37
Türkiye tütünle mücadelede dünya birincisi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da Dünya Tütün Raporu'nu açıkladı. Rapora göre Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü'nün tütün tüketiminin azaltılması amacıyla tavsiye ettiği tüm önlemleri tam olarak uygulayan birinci ülke... İkinci sırada da Brezilya yer alıyor.

Tütünün sadece sigara şeklinde içilmediği, aynı zamanda çiğnenerek ya da buruna çekilerek tüketildiği vurgulanan raporda, alınan önlemlere rağmen birçok kişi için tütünden vazgeçmenin zor olduğuna dikkat çekildi. 

Sigara içmeyenlerin korunması amacıyla dünya genelinde önlemler alınıyor. Erişimin zorlaştırılması için tütün ürünlerinin fiyatları artırılıyor. Raporda, alınan tüm önlemlere rağmen her sene 8 milyon insanın tütüne bağlı sağlık sorunları yüzünden yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ekonomide de kayba yol açıyor 

Sağlık giderleri ve iş göremezlik raporları nedeniyle tütünün ekonomide yol açtığı kayıp ise 1 trilyon 400 milyar dolar civarında bulunuyor. Avrupa bölgesine yönelik istatistiklere göre, Gürcistan'da erkeklerin yüzde 57'si, Almanya'da yüzde 29'u, İzlanda'da da yüzde 15,3'ü sigara tüketiyor. 

Elektronik sigaralar da zararlı

Dünya Sağlık Örgütü, tütünün yakmak yerine ısıtılarak tüketildiği elektronik sigara gibi ürünlerin de sağlığa zararlı olduğu konusunda uyarıda bulundu. 

Raporda, dünya genelinde her 10 kişiden 6'sının tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşadığına işaret edildi. Dünyanın yaklaşık yarısının da tütün ürünlerinin paketlerinde caydırıcı fotoğrafların yer aldığı ülkelerde yaşadıkları kaydedildi. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada yalnızca 2 milyar 400 milyon kişi, tütün tüketiminin sonlandırılmasına destek verilen ülkelerde yaşıyor.

Örgütten yeni tavsiyeler

Dünya Sağlık Örgütü, sigarayı bırakmak isteyenlere destek amaçlı telefon ve online üzerinden danışmanlık hizmeti sunulması ve nikotin tedavilerinin de mali olarak desteklenmesine yönelik ülkelere tavsiyelerde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payının azaldığı ancak dünya nüfusundaki artış sebebiyle 1 milyar 100 milyonun sabit kaldığı öğrenildi. 

Yorumlar (0)