Türkiye'de denenen korona aşısı ne kadar koruyor? İşte yanıtı...

Türkiye'de denenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, en az 3-4 ay boyunca koruyabileceği ifade edildi. 

SAĞLIK 17.09.2020, 16:45 17.09.2020, 17:08
Türkiye'de denenen korona aşısı ne kadar koruyor? İşte yanıtı...

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde ilk aşılar denendi.

Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Serhat Ünal'dan söz konusu aşı denemelerine ilişkin açıklama geldi. 

Prof. Dr. Ünal, Türkiye genelinde 13 bin kişiye yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı uygulamayı planladıklarını kaydederek, bu rakamın Haziran ayında belirlendiğini ve o dönemde vaka sayılarının daha az olduğunu söyledi.

"Yayılma durumuna göre aşı sayısı belirleniyor"

Ülkelerde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılma durumu ve aşının koruma kapasitesine bakılarak aşı sayısının belirlendiğini aktaran Prof. Dr. Ünal, 13 bin aşı yapıldığı zaman öngörülen rakamda hastaya ulaşılacağının ve iyi bir sonuç alınacağının hesaba katıldığını ifade etti.  

"En az 3-4 aylık koruma sağlıyor"

Prof. Dr. Ünal, Türkiye'de denenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının en az 3-4 ay, en çok 3-4 sene koruma sağlayabileceğine dikkat çekti.

En kötü senaryoya göre söz konusu aşının en az 3-4 ay, belki de 6 aya kadar koruyabileceğini belirten Prof. Dr. Ünal, en iyi senaryoda ise 3-4 senelik bir koruma sağlanabileceğini aktardı. 

Prof. Dr. Ünal, zincirin bir defa kırılması halinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) durdurulabileceğini söyledi. 

"Aşı yaptırmayacağım"

Önceden yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığını ve aşı yaptırmayacağını ifade eden Prof. Dr. Ünal, hastalıktan sonra altı ay geçtiğini ve hala 1/32 antikora sahip olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Ünal, antikorun üç ayda bittiğinin söylendiğini ancak kendi antikorunun bitmediğini kaydederek, bu durumun aslında bir umut olduğuna dikkat çekti. 

Yorumlar (0)