Türk halkı, ikinci baharını yaşamaya başladı: 629 gün sonra serbestlik geldi

8 Eylül 2020 tarihinde yurt genelinde tüm açık ve kapalı mekanlarda zorunlu hale gelen maske uygulaması tam 629 gün sonra kaldırıldı. Toplu taşıma araçlarında bu sabah itibarıyla zorunluluğun kalkması üzerine halk, maskesiz olarak sosyal hayatına başlamış oldu. 

SAĞLIK 30.05.2022, 11:56 30.05.2022, 12:44
Türk halkı, ikinci baharını yaşamaya başladı: 629 gün sonra serbestlik geldi

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020 tarihinde tespit edildi. Ardından virüs, önlenemeyen bir hızda yayıldı. Hızla artan vakalar ve ölüm sayıları sebebiyle sokağa çıkması kısıtlaması, toplu etkinliklerin durdurulması, maskenin zorunlu tutulması, kafe ve restoranların yalnızca evlere servis yapması, evden/uzaktan çalışma modeline geçiş, hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin artırılması gibi pek çok önlem alındı. Günlük alışkanlıkların tümüyle değiştirildiği süre zarfında Mayıs 2020 döneminden itibaren önlemler de artırıldı. 

Maske zorunluluğu, konut dışında zorunlu tutuldu

Maske zorunluluğu 8 Eylül 2020 tarihinde konut haricindeki tüm açık ve kapalı alanlarda zorunlu hale getirildi. Bu tarihten itibaren günlük yaşamın ayrılmaz parçası olan maske iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, toplu taşımalarda, kişisel araçlarda zorunlu tutuldu. Kısıtlamanın ardından açılan restoran ve kafelerde de yemek yemek dışında maske takmak zorunlu tutuldu.



Açık havada zorunluluk, 2 Mart’ta kaldırıldı

Yurt genelinde açık havada maske takma zorunluluğu ilk olarak 2 Mart 2022 tarihinde kaldırıldı. Ancak kapalı ortamlarda maske, yine zorunlu tutulmaya devam etti. Mesafe ve hijyen kurallarının da gözetildiği bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Nisan 2022 tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından kapalı mekanlarda da maske zorunluluğunun kaldırıldığını; vakalar binin altına düşene kadar yalnızca toplu taşıma ile sağlık kurumlarında maske takılacağını kaydetti. 

Toplu taşımada maske zorunluluğu kaldırıldı

Aynı dönemde açıklama yapan sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarının 3 gün boyunca art arda binin altında olması durumunda toplu taşımalarda maske zorunluluğunun kaldırılacağını dile getirmişti. Dün, vakaların binin altında olduğu 3’üncü gün olması münasebetiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı ve toplu taşımada maske zorunluluğunun kaldırıldığını açıkladı. Şehir içi toplu taşımanın yanı sıra şehirlerarası seyahatlerde de bundan sonraki süreçte maske zorunluluğu bulunmuyor. Türkiye, bu açıklamayla birlikte 629 gün sonra ikinci baharına başlayarak sosyal hayatta tamamen özgürlüğe erişmiş oldu. Maske zorunluluğu uygulaması bundan sonra yalnız sağlık kurumlarını kapsayacak şekilde devam edecek.

Yorumlar (0)