Türk doktorlar, Ruslar ile korona aşısı için buluştu!

Aşı Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı geliştirme konusunda iş birliği yapmak üzere Rus bilim insanları ile ilk toplantıyı düzenledi. 

SAĞLIK 05.06.2020, 09:28
Türk doktorlar, Ruslar ile korona aşısı için buluştu!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Rusya Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, salı günü yaptıkları görüşmede, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı geliştirme ve ilaç üretimi hususunda ortak çalışmaya yönelik karar aldı.

Türkiye ile Rusya'dan bilim insanları, video konferans aracılığıyla ilk toplantıyı düzenledi. Söz konusu toplantıya Sağlık Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe başkanlık etti.

Rusya Viroloji ve Biyoteknoloji Bilim Merkezi (VECTOR) Başkanı ile yetkililerinin yer aldığı toplantıda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının üretimine yönelik yürütülen bilimsel çalışmalar değerlendirildi. 

Bakan Yardımcısı Meşe, Türkiye'de yürütülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Meşe, iş birliğinin artırılmasının önemine dikkat çekti. 

İş birliği anlaşması imzalanmasına karar verildi

Rus bilim insanları da ülkede yürütülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı çalışmaları ile diğer aşı çalışmalarına ilişkin sunumlar yaptı. 

Toplantıda, TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) ile VECTOR (Viroloji ve Biyoteknoloji Bilim Merkezi) arasında özellikle aşı çalışmaları olmak üzere sağlık alanında iş birliği anlaşması imzalanması hususunda anlaşmaya varıldı. Türk ve Rus heyetlerin haftaya yeniden görüşmelerine karar verildi. 

Hayvan deneyleri aşamasına gelindi

Diğer yandan, Türkiye'de TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli 13 farklı yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı projesi gerçekleştirildiği ve dört merkezde hayvan deneyleri aşamasına gelindiği bildirildi.  

Rusya'da ise kısa bir süre içerisinde klinik çalışmalara başlanacağı öğrenildi. Türkiye ile Rusya, söz konusu aşamada çalışmaları beraber yürütecek.

Yorumlar (0)