Testosteronu yüksek erkeklerin cimri olduğu kanıtlandı

Çinli bir grup bilim insanının yaptığı araştırmada testosteron oranı yüksek erkeklerin düşük olanlarına göre daha cimri oldukları saptandı.

SAĞLIK 18.03.2021, 14:24 19.03.2021, 11:45
Testosteronu yüksek erkeklerin cimri olduğu kanıtlandı

 Çin’de sıra dışı bir bilimsel çalışmaya imza atan bilim insanları testosteron oranı yüksek erkeklerin daha az cömert olduklarını ortaya çıkardı.

Testosteron oranı karar vermede etkili oluyor

Yapılan çalışmayla testosteron seviyesinin karar verme yetisini de etkilediği belirlendi. 

Çin’de farklı bir çalışmaya imza atan araştırmacılar, yüksek hormon seviyelerinin cömertlik üzerinde bir etkisi olup olmadığını test etti. Ele alınan çalışma kapsamında ise yaşları 18-25 arasındaki 70 erkek gönüllü incelendi. Denekler iki gruba ayrılarak her grubun kollarının üst kısmına ve omuzlarına bir jel sürüldü. 35 kişiye uygulanan jelde 150 miligram testosteron, diğer yarısında kullanılan jelde ise plasebo bulunuyordu. 

Testosteron seviyesi yükselince empati yeteneği düştü

Çalışmanın ikinci adımında ise araştırmacılar, erkek gönüllülerden çevrelerindeki kişilerle olan duygusal yakınlıklarını anlatmalarını istedi. Çevrelerindeki insanlarla olumsuz ilişkiler içinde olduklarını dile getiren gönüllüler deneyden çıkarıldı ve kalanlara ise bir miktar para verildi. Daha sonra ise verilen bu paraların kendi çevrelerindeki insanlarla paylaşılması istendi. Ayrıca deneklere para dağıtılırken, beyin aktiviteleri bir FMRI makinesiyle görüntülendi. 

Bilim insanları, daha sonra ise gönüllü erkeklerden elde edilen verileri incelediklerinde onların kendi çevrelerinde kendilerine yakın olduğunu bildirdikleri kişilere paraları eşit miktarda dağıttıklarını gördüler. Ancak araştırma sonucunda testosteron verilenlerin, kendileriyle çok samimi olmayanlara karşı daha az cömert davrandıkları görüldü. 

Yorumlar (0)