Süt ve süt ürünlerinde kanser riski

Süt ve süt ürünlerinin kemik sağlığı başta olmak kaydıyla vücudumuzun pek çok fonksiyonu yönünden önemli besin gruplarından yalnızca biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uğur Coşkun, son dönemlerde özellikle yetişkinlerde bazı kanserlerin riskini daha da artırabileceklerine yönelik endişeler olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 13.06.2022, 23:47 14.06.2022, 11:58
Süt ve süt ürünlerinde kanser riski

Coşkun, geçtiğimiz haftalarda Micheal Orlich ve arkadaşlarınca süt ve süt ürünleri tüketmenin prostat kanseri riski yönünden incelendiği bir çalışmanın yayımlandığını kaydetti. Coşkun, söz konusu çalışmada, süt ve süt ürünlerinin özellikle de fazla tüketen erkeklerde, nispeten daha az tüketenlere nazaran prostat kanseri riskini artırdığını dile getirdi. 

"Sütteki kalsiyumla ilgisi yok"

Prof. Dr. Coşkun, bahse konu araştırma hakkında, şu bilgileri aktardı:

“Kanser olmayan 28 bin erkek üzerinde gerçekleştirilen analizde, günde yaklaşık olarak iki bardak süt ve süt ürünleri tüketen bireylerde, haftada yarım bardak tüketenlere nazaran prostat kanserine yakalanma riski yüzde 25 daha çok çıktı. Sebze, kuruyemiş gibi gıdalardan alınan kalsiyumun ise prostat kanseri riskini yükseltmediği tespit edildi. Yani süt ve süt ürünlerinin kanser riskini arttıran etkisinin kalsiyumla bir ilgisi yok, sütün ihtiva ettiği diğer elementlerle ilgisi var."

"Daha detaylı analizler yapılmalı"

Söz konusu kanser türünün hormona duyarlı olduğunu aktaran Coşkun, bahse konu ürünler içinde bulunan insülin benzeri uyarıcı moleküllerin prostat kanserine yol açıyor olabileceğinin altını çizerek, "Bu çalışma gerçekten çok önemli ancak daha büyük analizler yapılmalı ve net bir sebep açıklanmalıdır. Özellikle de prostat kanseri riskinin fazla olduğu bireylerde süt ve süt ürünlerinin tüketimi kısıtlanabilir." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)