Sürekli endişeli ve gergin misiniz? Anksiyete bozukluğunun tedavisi mümkün

Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, anksiyete (kaygı) bozukluğunun belirtilerinden bahsetti. Dost, anksiyetenin bazen herhangi bir uyarı olmadan kendiliğinden gelişebildiğini kaydetti.

SAĞLIK 06.02.2024, 16:47 Hakan Öksüz
Sürekli endişeli ve gergin misiniz? Anksiyete bozukluğunun tedavisi mümkün

Son yıllarda özellikle genç yaştaki bireyler arasında artan anksiyete (kaygı) bozukluğu, hayat kalitesini düşürüyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, kaygı bozukluğu hakkında bilgiler verdi. Medicana Sağlık Grubu bünyesinde çalışan Dost, "Anksiyete bozukluğu tedavisi mümkün olan bir sağlık problemi." dedi.

Kadınlarda 2 kat fazla görülüyor

Dünya çapında nüfusun yüzde 10'unu etkileyen anksiyetenin nasıl ortaya çıktığı hakkında açıklamalar yapan Hilal Dost, "Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre kadınlar arasında kaygı bozukluğu görülme oranı, erkeklere kıyasla 2 kat daha fazla. Bazen herhangi bir uyarı olmadan kendiliğinden gelişebiliyor. Kişi, kendini baskı altında hissediyor. Bir huzursuzluk hali ve stres hissediyor. Strese bağlı olarak ortaya çıkan anksiyete, kişinin kendini bunalmış ve gergin hissetmesine sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

"Devamlı bir huzursuzluk ve gerginlik hali hissedilir"

Kaygı bozukluğunun tedavi edilebildiğini vurgulayan Dost, "Anksiyete, günlük hayat ciddi biçimde etkiler. Kendini baskı içinde hisseden birey, devamlı bir huzursuzluk ve gerginlik hali içindedir. Problemleriyle başa çıkmakta zorlanan kişi, işe gidip gelmekte güçlük çeker. Zamanla basit ev işlerini bile yapamayacak duruma gelebilir." değerlendirmelerini yaptı.

"Durumun umutsuz olduğunu zannediyorlar ancak öyle değil"

Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, "Anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, psikiyatri uzmanına geldikleri ilk anda durumun son derece umutsuz olduğunu düşünüyorlar. Bir daha asla iyi olamayacaklarını, bu sorunun sürüp gideceğini zannediyorlar. Sürekli bir endişe hali içinde akıllarına hep en kötü şey geliyor. Bunlar zaten anksiyete bozukluğunun belirtileri. Teşhisi koyunca tedavi süreci de hızlı oluyor. Hastanın durumuna bakarak düzenli terapiler yapılıyor. Terapiden genellikle sonuç alıyoruz. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi uygulanıyor. Yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler, en az durumlarını öğrenmek için psikiyatri uzmanına görünmeli." tavsiyesini verdi.

Yorumlar (0)