Solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19 karıştırılabiliyor

Prof. Dr. Galip Ekuklu, "Tablo bir öksürüğe gidiyorsa, derin kas ağrısı ve halsizlik gibi bir tabloya gidiyorsa o zaman bunun koronavirüsle olabileceği de düşünülerek bir sağlık merkezine başvurulabilir." dedi.

SAĞLIK 09.09.2021, 00:35 10.09.2021, 17:46
Solunum yolu enfeksiyonu ile Kovid-19 karıştırılabiliyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu, son dönemde sıklıkla görülen solunum yolu enfeksiyonu vakalarının COVID-19'la (yeni tip koronavirüs) karıştırılmaması gerektiğini dile getirdi.

Ülkemizde son dönemlerde burun akıntısı, halsizlik, zaman zaman ateş şikayetleri yaşayan çok sayıda kişi koronavirüse yakalandığı endişesiyle hastanelere başvurmaya başladı.

Geçtiğimiz sene maske, sosyal mesafe ve temizliğe verilen büyük önem sebebiyle özellikle sonbahar geçişlerinde önceki senelere kıyasla düşük seviyede görülen üst solunum yolu hastalıkları, bu sene mevsim geçişinin yaşandığı son haftalarda sıklıkla görülmeye başlandı.

"Korona ile karıştırılmamalı"

Erkuklu, son dönemde sıklıkla görülen solunum yolu enfeksiyonu vakalarının koronavirüs ile karıştırılmaması gerektiğini, mevsim geçişi sebebiyle 35-40 derece olan hava sıcaklıklarının kısa süre içerisinde 20'li derecelere düştüğünü dile getirdi.

Bu değişimin negatif etkilere sebep olduğunu kaydeden Ekuklu, "Bu ani sıcaklık değişiklikleri insan bedeninde bir adaptasyon sorununa sebep oluyor ve soğuk algınlığı benzeri bir tablo açığa çıkıyor. An itibarıyla yaygın olarak çevremizde gördüğümüz şey aslında bir soğuk algınlığından ibaret." dedi.

Vakaların, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da değerlendirilebileceğini söyleyen Ekuklu, bu vakaların daha ağır ilerleyen grip ile karıştırılmaması gerektiğini dile getirdi.

"Yalnızca sağlık kuruluşunda ayırt edilebilir"

Ekuklu, havaların soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanacağını, insanlarda 'Acaba korona mıyım?' telaşının olacağına işaret etti.

Maske, sosyal mesafe ve kişisel temizlik önlemlerine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Ekuklu, "Bunu hem virüsten korunmak hem de solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak adına yapmak lazım." dedi.

COVID-19 aşıları yapıldıysa basit bir burun akıntısı gibi görülen belirtilerin solunum yolu enfeksiyonu olarak da düşünülebileceğini ifade eden Ekuklu, "Fakat tablo bir öksürüğe gidiyorsa, derin kas ağrısı ve halsizlik gibi bir tabloya gidiyorsa o zaman bunun koronavirüsle olabileceği de düşünülerek bir sağlık merkezine başvurulabilir. Zaten gerçek grip ağır bir şekilde seyreden, gerçek manada COVID-19 ile karıştırılabilecek bir enfeksiyondur. Onu da ancak bir sağlık merkezi ayırt edilebilir. Ancak bir taraftan da bu mevsim geçişlerinde bu tür enfeksiyonların olabileceğini unutmamakta yarar var." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)