Soğuk havalarda cilt sağlığını korumanın yolları

Havaların soğumasıyla birlikte ciltte bazı problemler oluşmaya başlayabileceğini dile getiren Dr. Ümit Bostancı, soğuk havalarda kulak, el, boyun, yüz gibi bölgelerin çok iyi korunması ve özellikle sık sık nemlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 30.10.2021, 21:49 01.11.2021, 09:22
Soğuk havalarda cilt sağlığını korumanın yolları

Soğuk hava ciltte kuruluğu artırarak çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bunun için soğuk havalarda cilt fazladan özen istiyor. Cilt yüzeyini saran yağ tabakasının, insan derisi ile çevre arasında koruyucu bir bariyer gibi görev yaptığını dile getiren Dr. Bostancı, “Bahse konu koruyucu bariyerin bazı nedenlerle bozulması derideki su kaybını artırarak kuruluğa ve kaşıntıya neden olur. Soğukla ilişkili bazı deri hastalıkları da soğuk havalarda oluşur. Özellikle kuru bir cilde sahip olan bireyler sonbahar ve kış mevsimlerinde vücuda nemlendirici kremler sürmelidir.” şeklinde konuştu.

"Dudaklar çok iyi nemlendirilmelidir"

Bol bol sıvı tüketilmesine ve soğuk hava nedeniyle deride artış gösteren su kaybı dengelenmesinin önemine işaret eden Bostancı, “Soğuk günlerde el, boyun, yüz, kulak gibi bölgeler çok iyi korunmalı ve sık aralıklarla nemlendirilmelidir. Çok soğuk ve sıcak suyla el ve yüz yıkamaktan kaçınmalıdır. Bu hususta ideal sıcaklık 35 derecedir. Aşırı sıcak su ile banyo yapılmamalı, çok yoğun kese ve lif uygulanmamalı ve banyonun ardından vücut nemlendirilmelidir. Karlı günlerde yansıyan ultraviyole ışınları nedeniyle güneş yanığı olasılığı arttığından dolayı muhakkak yüksek faktörlü koruyucu kremler tercih edilmelidir. Derideki yaşlanmanın önemli nedenlerinden olan alkol ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Dermapen, peeling veyahut çeşitli lazer uygulamaları için güneşin daha az etkili olduğu kış aylarını tercih edin. En çok dudaklar soğuk havadan etkilenir ve kurumaya eğilimlidir. Özellikle dudaklar çok iyi nemlendirilmelidir. Duşta sabun veyahut duş jelleri yerine içeriğinde sabun olmayan yıkama barları kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)