Soğuk hava eklem ve kas ağrılarını artırabilir

Medipol Esenler Üniversite Hastanesi öğretim üyelerinden Dr. İlknur Can, romatizması olan hastaların özellikle havaların yağışlı olduğu soğuk kış günlerinde hava basıncının değişiklik göstermesi nedeniyle eklem ve kaslardaki ağrıların artmasına neden olabileceğini söyledi.

SAĞLIK 26.10.2021, 10:55
Soğuk hava eklem ve kas ağrılarını artırabilir

Dr. İlknur Can, havaların soğuması ile birlikte çok daha fazla şikayet gelen eklem ve kas ağrıları ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Romatizması olan çoğu hastanın yağışlı ve soğuk havalarda hava basıncının değişikliği nedeniyle eklemlerinde ağrıların daha da artabileceğini belirten Can, “Pek çok kişi gün ışığı ve hava sıcaklığının sağlığımız üzerindeki etkisini pek bilmez. Ancak kas iskelet sisteminde problem yaşayanlar ile eklem romatizması olanlar soğuk kış aylarında ve özellikle yağışlı günlerde ağrılarının fazlalaştığını söyler. Bunun sebebi, kan damarlarının kasılması sonucunda romatizmal bölgeye giden kan akımında bir azalma olmasıdır. Bundan dolayı dolaşımda bozukluklar yaşanabilir ve ağrı oluşabilir” şeklinde konuştu.

Hava basıncı bile ağrı yaratabilir

Kas ve eklem ağrılarındaki artışın bir sebebinin de hasar görmüş olan eklemlerdeki basınç algılayıcı reseptörlerin aşırı duyarlı hale gelmesi olduğunu söyleyen Dr.İlknur Can, bu nedenle hava basıncındaki en ufak bir değişimin bile algılandığını ve bunun da yağışlı ve soğuk havalarda ağrı yarattığını vurguladı.

Kış aylarında güneşe çıkmak çok faydalı

İskelet sistemi ve kaslardaki ağrıları önlemek için kış aylarında öğle saatlerinde güneş ışığına çıkılmasını tavsiye eden Can, son olarak şunları söyledi: “Kış aylarında güneş ışığına çıkmanın yanında yapılacak tempolu bir yürüyüş de ağrıların azalmasına çok yardımcı olabilir. Ayrıca buna ek olarak dengeli ve sağlıklı beslenmek, bol su tüketimi de ağrıları azaltma da önemli faydalar sağlar. Tüm bunlara rağmen eğer ağrılar geçmiyorsa hemen bir doktora başvurularak bu konuda gereken tedaviyi görmelerini tavsiye ediyorum.”

Yorumlar (0)