Sofranızdan eksik etmeyin: Hastalıklardan ölüm riskini azaltıyor

Bilim insanları, zeytinyağı tüketmenin, kalp hastalığı, Alzheimer, kanser gibi nedenlerden kaynaklanan ölüm riskini azalttığını ortaya koydu.

SAĞLIK 12.01.2022, 23:39 13.01.2022, 17:41
Sofranızdan eksik etmeyin: Hastalıklardan ölüm riskini azaltıyor

Yapılan araştırmada, ABD’de yaşamını sürdüren 31.801 erkek ve 60.582 kadının 1990-2018 seneleri arasındaki perhizleri ve sağlık durumları incelendi.

Günlük yarım çorba kaşığından fazla zeytinyağı tüketen kişilerin, hastalıklardan kaynaklanan ölüm risklerinin hiç zeytinyağı tüketmeyenlere kıyasla yüzde 19 oranında daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmada ayrıca, günde bir yemek kaşığından çok zeytinyağı tüketmenin Parkinson ve Alzheimer gibi nörolojik dejeneratif hastalıklardan kaynaklanan ölüm ihtimalini yüzde 29 oranında, kanserden ölüm ihtimalini yüzde 17 oranında, solunum yolu rahatsızlıklarından kaynaklanan ölüm ihtimalini ise yüzde 18 oranında düşürdüğünü gösterdi.

Bir çay kaşığı tüketmenin bile faydası var

Günde bir çay kaşığı zeytinyağı tüketiminin bile tüm nedenlerden ölüm riskini yüzde 12 oranında azalttığını ortaya koyan araştırmada, bahse konu risklerin hayvansal yağ tüketimi ile kıyaslandığında bu oranın düştüğü, geri kalan bitkisel yağların tüketimi ile kıyaslandığında bir fark görülmediği kaydedildi.

Konuya ilişkin konuşan Dr. Susanna Larsson, "Parkinson gibi hastalıkları önleyici tedbirlerdeki eksiklik ve bunlardan kaynaklanan ölüm oranlarının arttığı göz önünde bulundurulduğunda, araştırma bulgularının ne denli önemli olduğu açık bir şekilde ortaya çıkıyor." dedi. 

Yorumlar (0)