Sinsi hastalık Parkinson: Bu belirtilere dikkat!

Parkinson'un belirtilerinin gençlik döneminde ortaya çıkabildiğini kaydeden Prof. Dr. Meliha Tan, bu belirtilerin bazılarından ve hastalığın kökenlerinden bahsetti.

SAĞLIK 10.04.2022, 00:45 10.04.2022, 09:03 Hakan Öksüz
Sinsi hastalık Parkinson: Bu belirtilere dikkat!

Genellikle 50 yaşından sonra karşılaşılan Parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlığa ve hafıza kaybına neden oluyor. Yıllarca yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda dahi hastalığın neden ortaya çıktığı konusunda tam bir görüş birliği bulunmuyor. Parkinson hastalığının bazı belirtilerinin gençlik döneminde ortaya çıkabildiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Meliha Tan, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla uyarılarda bulundu.

"Hastalığın kesin nedeni halen daha anlaşılamadı"

Parkinson hastalığın en çok 50 ila 60 yaş aralığında görüldüğünü belirten Prof. Dr. Meliha Tan, önemli bilgiler verdi. Parkinson'un nörolojik bir hastalık olduğunu aktaran Tan, "Beyinde dopamin maddesinin üretiminden sorumlu olan hücrelerin ölmeye başlamasıyla Parkinson hastalığı gelişmeye başlıyor. Bunun neden gerçekleştiği halen daha kesin olarak anlaşılamadı." dedi.

Hastalığın daha fazla erkeklerde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tan, "Hastalarda akıcı olmayan ve uyumsuz hareketler görülüyor. En fazla 50 ila 60 yaş aralığında ortaya çıkıyor. Ailesinde Parkinson bulunan kişiler, gençlik döneminde bile bu hastalığa yakalanabilir." diye konuştu. 

"Kafa travması da neden olabilir"

Parkinson hastalığının genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu kaydeden Tan, "Geçirilen ciddi bir kafa travması, kırsal bölgede hayatını sürdürmek ve kalıtsal faktörler, Parkinson hastalığına yol açabiliyor." ifadelerini kullandı.

Erken dönem belirtiler!

Tan, hastalığın erken dönemlerindeki belirtilerden de bahsetti. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Meliha Tan, Parkinson hastalığının bazı erken dönem belirtilerini şöyle sıraladı.

  • Bacak ve kolların birinde meydana gelen titreme,
  • Elin ince beceri gerektiren hareketlerde tutuklaşması, 
  • Yürürken bir kolunu sallamamak ve vücuda yakın tutmak,
  • Uzun süre devam eden kabızlık,
  • Koku duyusunun kaybı.
Yorumlar (0)