Şehirlerarası yolculuk yapacaklar dikkat! Bilim Kurulu uyardı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kurban Bayramı'nda otobüs ile şehirlerarası yolculuk yapacak olanların mutlaka sosyal mesafe kuralına uymaları gerektiğini söyledi. 

SAĞLIK 30.07.2020, 09:11
Şehirlerarası yolculuk yapacaklar dikkat! Bilim Kurulu uyardı

Kurban Bayramı yarın başlıyor. 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kurban Bayramı sürecine ilişkin vatandaşlara kritik uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Ceyhan, söz konusu süreçte birçok vatandaşın şehirlerarası yolculuk gerçekleştireceğini kaydederek, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının fazla olduğu büyükşehirlerden yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarının az olduğu yerlere seyahat edilerek bir hastalık dalgası yaratılabileceğini, buna mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Otobüs ile şehirlerarası seyahat edecek olanların mutlaka sosyal mesafe kuralına uymaları gerektiğini aktaran Prof. Dr. Ceyhan, 10 saatlik bir otobüs yolculuğunda temasa dikkat etmenin önem arz ettiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Ceyhan, yeni tip koronavirüse (Covid-19) kurban olarak kesilen hayvanlarda rastlanmadığını ve onlara bulaşmadığını belirterek, dolayısıyla onlardan insanlara yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşma tehlikesinin olmadığını ifade etti. 

Kurban seçimi ve kesimi esnasında vatandaşların toplu halde bulunarak birbirlerine yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaştırma riskinin mevcut olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, insanların maskelerini takmaları ve sosyal mesafe kuralına riayet etmeleri durumunda bu sürecin herhangi bir problem çıkmadan üstesinden gelinebileceğini aktardı.

Prof. Dr. Ceyhan, kurban kesimi esnasında etten yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşma riskinin olmadığını ancak başka hastalıkların bulaşabileceğini vurgulayarak, çiğ et ile temas edilmesinin ardından ellerin temizlenmesi ve et kesilen bıçakların ayrı bir şekilde yıkanması gerektiğini kaydetti.

Pişmiş etten herhangi bir virüs bulaşmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, etin yerleştirildiği poşet veya kaptan virüsün bulaşmasının teorik anlamda mümkün olduğunu, hayvanı kesen veya orada yer alan bir vatandaşın hapşırması veya öksürmesiyle nesnelere bulaşabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan, poşetlerin ve kapların atılması ya da temizlenmesinin önemli olduğunu belirterek, etlerin dağıtımı esnasında temas olmaması gerektiğini, eti kapıdan bir vatandaşa verirken iki tarafın da maske takması ve sosyal mesafe kuralına uymaları gerektiğini aktardı. 

Bayram namazının kapalı ortamlarda kılınması ve maske takılmaması halinde büyük bir risk doğabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, açık havada namaz kılınması, maske takılması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ceyhan, namaz esnasında yüksek sesle konuşmalardan uzak durulması gerektiğini çünkü bağırılırken damlacık miktarının artış gösterdiğini, ayrıca camiden çıkarken toplu halde bayramlaşılmaması gerektiğini belirtti. 

Yüz yüze bayram ziyareti yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, aile büyükleri için bu durumun tehlikeli olabileceğini ancak yine de gidilmek isteniyorsa açık havada bayramlaşılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ceyhan, bulaş sırasında maruz kalınan yeni tip koronavirüs (Covid-19) miktarı ile maruz kalınan sürenin önem arz ettiğini, bunu azaltmak için 15 dakikayı geçmemek gerektiğini, aynı zamanda ikram âdetinden de uzak durulmasının kritik olduğunu çünkü maske takıldığı zaman riskin arttığını ekledi. 

Yorumlar (0)