Sayı günbegün artıyor: Bu dört belirtiye dikkat

ABD'de gerçekleştirilen araştırmada, demir eksikliği anemisi, ishal, rektal kanama ve karın ağrısı, erken evredeki kolon kanseri ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

SAĞLIK 08.05.2023, 19:44
Sayı günbegün artıyor: Bu dört belirtiye dikkat

Washington Üniversitesinde görev yapan araştırmacılar, kimlik bilgileri gizlenen beş bini aşkın erken evre kolon kanseri hastasına ait verileri incelendi.

Bahse konu araştırmada, 50 yaşın altında olanlarda hastalık teşhisi konulmadan üç ay ila iki sene evvelinde görülen demir eksikliği anemisi, ishal, rektal kanama ve karın ağrısı gibi belirtilerden her birinin, kolon kanserinin erken evrede olma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koyduğu belirtildi.

Gözlenen belirtilerin sayısı arttıkça kolon kanserine yakalanma ihtimalinin de arttığına işaret edilen araştırmada, hastalığa yakalanma ihtimalinin, belirtilerden herhangi birinin görülmesinde iki katına, ikisinin birden görülmesinde minimum 3,5 katına, üç veyahut daha fazlasının görülmesinde minimum 6,5 katına çıktığı kaydedildi.

Söz konusu araştırmada, kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanserine yakalanan genç bireylerin sayısının neredeyse iki katına çıktığı saptandı. 

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan Doç. Dr. Yin Cao, demir eksikliği anemisi ve rektal kanama yaşayanlara zamanında endoskopi işlemi yapılması ve sağlık durumlarının izlenmesi gerektiğini dile getirdi.



En yaygın görülen üçüncü kanser türü

Dünyada en yaygın üçüncü kanser türü olarak öne çıkan kolon kanseri, 2020 senesinde yaklaşık olarak iki milyon kişide görüldü. En fazla can kaybına yol açan kanser türlerinde ise ikinci sırada konumlanan kolon kanseri sebebiyle her sene bir milyona yakın kişi yaşamını yitiriyor.

Dünya çapında 50 yaş üzerindeki bireylerde kolon kanseri vakaları, tarama testleri vesilesiyle her sene düşse de genç yaşta rahatsızlığın görülme sıklığı son dönemlerde arttı.

Dünyada 55 yaş altındaki kolon kanseri hasta sayısı artış gösterirken, tarama testleri ise 45 yaşa kadar indi.

ABD'de daha evvel gerçekleştirilen bir çalışmada, 1950 doğumlu olan bireylerde kolon kanseri görülme sıklığı bir kabul edildiğinde 1990 doğumlularda görülme oranının yaklaşık olarak iki kat, rektum kanserinin ise dört kat artış gösterdiği tespit edilmişti. 

Yorumlar (0)