Sağlık Bakanlığı duyurdu: Sınırlama kalktı

Sağlık Bakanlığı, muayenehane doktorları ile ilgili 'özel hastanenin yüzde 15 düzeyinde dışarıdan doktor kabul edilebileceği' yönündeki kota düzenlemesini uygulamadan kaldırdı.

SAĞLIK 07.01.2023, 19:29
Sağlık Bakanlığı duyurdu: Sınırlama kalktı

Yönetmelikteki değişikliklere göre, muayenehanesi olan doktorlar, hizmet bedeli hastaca karşılanmak ve SGK'dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) talep edilmemek şartıyla, muayenehanesine başvuran hastalarının tedavisini senelik mukavele yapmak yoluyla ilgili branşta ruhsatı olan tıp merkezleri ve özel hastanelerde yapabilecek.

Tıp merkezleri ve özel hastaneleri, her branşta kadro sayısının yaklaşık olarak yüzde 35'ini aşmayacak biçimde doktorlarla sözleşme yapabilecek.



Önemli ölçüde serbestlik tanındı

Bakanlıktan alınan bilgiler doğrultusunda, gerçekleştirilen düzenlemelerle halihazırda muayenehanesi olan doktorlar ile 60 yaş üzerinde olup muayenehanesini açmak isteyen doktorların özel hastanelerden faydalanmasına yönelik kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldı.

Muayenehane doktorlarının hastasını tedavi edeceği hastanelerle mukavele yapma mecburiyeti sürecek. Bu doktorlar, birden çok özel hastaneyle, kadrolarının yaklaşık olarak yüzde 35'ini aşmayacak biçimde kontrat yapabilecek. Ayrıca ek olarak istedikleri bir hastaneyle de kadro kısıtlamasına takılmaksızın mukavele düzenleyebilecek.

Hasta güvenliğinin garantiye alınması ve denetlenebilir olması yönünden hasta kayıtları, MBYS'de (Muayene Bilgi Yönetim Sistemi) tutulacak ve hastanelere nakli MBYS üzerinden gerçekleşecek. 



Vaka bazlı olarak özel izin verilebilecek

Yönetmelik değişiklikleri çerçevesinde, kontrat imzalanan hastanede muayenehaneden gelmiş olan hastaya öngörülen müdahalenin gerçekleşemediği durumlarda doktorun istediği bir başka hastanede bu işlemin gerçekleşmesi için il sağlık müdürlüklerince vaka bazlı özel müsaade edilmesinin de önü açıldı.

Gerçekleşen düzenlemelerle, 6 Ekim tarihinde gerçekleştirilen yönetmelik değişikliğiyle birlikte gündeme gelen 'özel hastanenin yüzde 15 düzeyinde dışarıdan doktor kabul edilebileceği' yönündeki kota kaldırılmış oldu. 



Fahrettin Koca duyurmuştu

Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz hafta kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Muayenehane doktorlarının taleplerini, gerçekleştirdiğimiz toplantılarda karşılıklı olarak ele aldık. Kamunun gereksinimini belirledik. Dengeleri oluşturacak yeni çalışmamızı hazırladık. 7 Ocak itibarıyla ilan edeceğiz. Muayenehane doktorlarımızın sağlığa katkıları sürecek." ifadelerine yer vermişti.

Yorumlar (0)