Randevusuna uymayana 15 gün şartı: Bakan Koca açıkladı

Hastanelerden randevu alan ve gitmeyenlere bir yaptırım uygulanacağını aktaran Sağlık Bakanı Koca, "Randevu alan ve gitmeyen kişilere 15 gün kadar aynı bölümden randevu verilmeyecek. Bundan sonrasında 'Ben randevu alayım belki giderim’ düşüncesi bitecek” dedi.

SAĞLIK 23.12.2022, 10:08
Randevusuna uymayana 15 gün şartı: Bakan Koca açıkladı

Hastanelerden randevu alıp gitmeyen kişiler gerçekten ihtiyacı olan kişilerin önüne geçiyordu. Bu noktada Sağlık Bakanlığı konuya müdahil olarak yeni bir düzenleme gerçekleştirdi. Bakanlık tarafından faaliyete sokulan yeni uygulama ile birlikte devlet hastanelerinden randevu alan fakat randevusuna gitmeyen kişiler, 15 gün süreyle aynı branştan randevu talep edemeyecek.

Randevusuna gitmeyenlerin oranında düşüş

Bakan Koca, söz konusu sistemi faaliyete aldıklarından bu yana randevuya gitmeyenlerin oranında düşüş olduğunu ifade ederek, "Ay içerisinde yaklaşık 2.8 milyon vatandaş randevu alıyor fakat muayeneye gitmiyor. Bizlerde bu konu ile ilgili bir adım attık. Gitme düşüncesine olmayan kişiler eğer randevuyu iptal etmezlerse 15 gün süresince aynı branştan randevu talep edemeyecek. MHRS yoluyla randevu alan ve gitmeyen kişilerin oranı geçtiğimiz dönemlerde yüzde 30’du. Ekim döneminde ise bu oran yüzde 25'e indi, mevcut durumda ise yüzde 21'e kadar düştü. Asıl hedef yüzde 10'un altı. Artık, 'Her bölümden randevu alayım, daha sonra bakayım' düşüncesi bitiyor.” dedi.

“85 yaş ve üzeri için çalışmalarımız var”

85 yaş ve üzeri için yeni çalışmalar sağladıklarını aktaran Koca, “Her 250 kişiye bir hemşire, bir hekim, bir tıbbi sekreter olacak biçimde bir planlamamız bulunuyor. Sağlık hizmetini uzaktan vermeyi planlıyoruz. Mesela hastaneye gitmeden reçetesinin verilmesini sağlayacağız. 85 yaş üzeri çınarlarımız adına her hastanede bir bölüm oluşturulacak. Sadece o kişilerle ilgilenecek bir doktor olacak” şeklinde ifade etti.

“Hastalar ameliyat için farklı hastaneye yönlendirilebilecek”

Ameliyat günlerinde düzenlemeye gidildiğini dile getiren Koca, “Gerekli görülmesi durumunda mesai bitiminde veya gece ameliyat planlaması da sağlanabilecek. Hastalar farklı bir hastaneye de yönlendirilebilecek. Mesela 15 gün sonrasında ameliyat olacak bir kişiye, 'Bölgenizde bulunan şu hastanede mevcut durumda uygun ameliyathane bulunuyor. Ameliyatınız daha önce yapılabilir’ denecek. Hastanın kabul etmesi durumunda hızlı bir şekilde ameliyat edilecek, eğer istemezse ameliyat tarihini bekleyecek” dedi.

“İlaç konusunu yakından takip ediyoruz”

İlaç hususunda ihracatı ve üretimi yakından takip ettiklerini söyleyen Koca, “İlaçlarımızın kutu bazında yüzde 90’ı, değer bazında ise yüzde 53'ü Türkiye'de imal ediliyor. Hammadde fiyatlarında meydana gelen yükseliş, tedarik problemleri, ilaç fiyatlarında revize ihtiyacını meydana getirdi. Türkiye’de geçtiğimiz sene euro kuru ortalamasının yüzde 60'ı göz önüne alınarak şirketlere ödeme sağlandı. Hatta SGK da söz konusu ödeme üstünden yaklaşık yüzde 40’lık bir iskonto isteyebiliyor. Mevcutta ilaç dış satımında antibiyotikler öncelikli olacak şekilde kısıtlama kararımız bulunuyor. Şirketlere, ‘Pazar doygunluğu oluşturulsun. Bunu bir görelim. Bu şekilde ihracat onayını verelim' diyoruz. Biz bu durumun 3-4 hafta içerisinde aşılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)