Pandemi dönemi stresi diş problemlerini tetikliyor

Pandemi sürecinde yaşanan stres artışı kişilerde dişlerde ve boyun bölgesinde meydana gelen problemlerin artış göstermesine sebep oluyor. Diş Hekimi Dr. Racha Ghazal konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK 01.12.2020, 18:55 02.12.2020, 17:22
Pandemi dönemi stresi diş problemlerini tetikliyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüste ikinci dalganın da dünyayı vurmasıyla birlikte evlere kapanma süreci arttı. Ülkeler önlemleri sıkılaştırarak daha da kötü senaryolarla karşılaşmamak adına önlemler almaya devam ediyor.

Tüm bu yaşanan belirsizlik, sosyal izolasyon ve karantina gibi süreçler, insanların psikolojisini olumsuz bir şekilde etkiliyor ve beraberinde yaşanılan stres de diş sorunlarını beraberinde getiriyor.

Özellikle gündüz kontrol altına alınabilen endişe ve stres, geceleyin uyku esnasında diş gıcırdatma ve diş sıkma olarak kendisini gösterebiliyor.

Konuya dair açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Dr. Racha Ghazal, "Dişlerini sıkan kişilerde genellikle baş, çene, boyun ve kulak ağrısına rastılyoruz. Kulak çınlaması, çene açıp kaparken 'klik' sesi ve sabahleyin ağrılı ve yorgun bir şekilde uyanma da şikayetlerin arasında bulunuyor. Bununla birlikte bu kişilerin alt yüz bölgesinin çok daha geniş ve köşeli bulunması, dolgularda ve dişlerin genelinde aşınmalar ve kırılmalar görülebiliyor. Pandemi zamanında, karşılaşılan diş kırıkları da çoğunlukla akut travma veya darbeye bağlı olarak ön dişler de değil de çiğnemenin daha çok olduğu arka diş bölgelerinde meydana geliyor. Çünkü geceleyin dişleri sıkarken uygulanmış olan kuvvet, gündüş yapılan çiğneme işleminden çok daha fazla oluyor. Nasıl ki kol kasları çok fazla çalıştığı zaman, egzersiz yapıldığı zaman kuvvetlenir, dışarıdan bakıldığı zaman kaslar belirginleşirse bruksizmde de aşırı bir şekilde diş sıkmaya bağlı olarak çene kasları kuvvetleniyor." dedi.

(Diş Hekimi Dr. Racha Ghazal)

"Fibromiyalji ve migren ile karıştırılıyor"

Bruksizm problemi yaşayan kişilerin genellikle bu durumun farkında olmadığını kaydeden Dr. Racha Ghalza şunları söyledi:

"Çene kaslarını çok yoğun bir şekilde sıkmaktan kaynaklanan ağrılar genelde fibromiyalji ve migren ile karıştırılıyor. Pandemi döneminde, gündüş diş sıkmanın önüne geçebilmek amacıyla farkındalıkla davranış yönlendirmesi yapılabiliyor, kasların gevşemesine dair desteklerden faydalınalibiliyor. 

Geceleyin işe hekimlerce hazırlanan, çene, dişler ve yüz kaslarına dair kişiye yönelik hazırlanan ağız içi plakları, çene kasına botoks uygulamalır ve dişlerin çiğneyici yüzeylerinin düzenlenmesi gibi tedavi şekilleri denenebilir.

"Dişteki plaklar fırça ile atılmıyor"

"Bruksizmin yanında bu içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde en fazla dikkat çeken diş sorunları arasında diş eti hastalıkları ve çürükler bulunuyor. Dişin sert olan dokusunun gitgide yumuşaması ve harap olmasına sebep olan enfeksiyona "çürük" ismi veriliyor. Eğer tedavi edilmezse yüzde ağrı şişme ve dişte abseye sebep olabiliyor. Ağız hijyeni ve diş fırçalamanın ertelenmesiyle mikroorganizmalar dişe yapışıyor ve diş plağı oluşuyor. Plak birikiminin artmasıyla daha da sert olan diş taşları oluşuyor ve fırçalamayla dişlerden uzaklaştırılamıyor."

"Diş eti kanaması C vitamini eksikliğine işaret ediyor"

"Gingivitis denilen diş eti hastağılındaysa diş etleri kanıyor ve rengi pembeden kırmızıya dönüyor, ayrıca dişlerde hassasiyetler meydana gelebilir. Ve bu sorun tedavi edilmediği durumda diş etindeki enfeksiyon dişleri çevrelemiş olan çene kemiğini etkiliyor ve dişlerde sallanmalar meydana gelebiliyor. Düzenli olarak diş ipi kullanan, ağız ve diş bakımına özen gösteren, düzenli bir şekilde dişlerini fırçalayan kişilerde de diş eti kanaması olabilir. Bunun nedeni ise C vitamini diyebiliriz."

Yorumlar (0)