Kovid-19 hastalarına 'şaşılık' uyarısı

Prof. Dr. Hüban Atilla, koronanın şaşılığa sebep olabildiğini, servislerinde bu tür vakalarla sıklıkla karşılaştıklarını söyleyerek, "Hastalığı illa ağır atlatmak gerekmiyor, hafif olarak geçirenlerde de şaşılık görülüyor." dedi.

SAĞLIK 22.11.2021, 00:11
Kovid-19 hastalarına 'şaşılık' uyarısı

Atilla, şaşılıkla ilgili bilimsel faaliyetler yürüttüğünü kaydederek, şaşılığın Türk toplumunun yüzde 1 ila 2'lik kısmında ve daha çok çocuklarda rastlandığını dile getirdi. 

Şaşılığın uzun vadede göz tembelliğine sebebiyet verdiğini ifade eden Atilla, "İki gözün aynı anda kullanılmasını önlüyor. Bu sebeple de tarama programlarına büyük önem vermekteyiz. Ülkemizde 5 senedir tarama faaliyetleri yürütülüyor." şeklinde konuştu.

"Erken tanı önemli"

Şaşılığın da ciddi bir göz sağlığı problemi olduğunun altını çizen Atilla, "Erken tanılarda bu problemi ortadan kaldırıyoruz. Sonradan meydana gelen şaşılıkların büyük bir bölümü gözlükle çözülebiliyor veya kayma oranı düşürülebiliyor. Bu hususta cerrahi tedavilerde de başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Eğer bu sorunu erkenden çözmesek, ne yazık ki geri dönüşü pek mümkün olmuyor." sözlerini sarf etti.

"Virüsten kaynaklandığı belirlendi

Kovid-19'un göz problemlerine de sebep olduğunu belirten Atilla, şöyle devam etti: 

"İlk evrede 'pembe göz' olarak adlandırdığımız kızarıklık, çapaklanma meydana geliyordu. İlerleyen dönemlerde koronanın şaşılık da yaptığı belirlendi. Servislerimize başvuran hastalarda, göz hareketini sağlayan kaslardaki felç sebebiyle oluşan şaşılıklara şahit oluyoruz. Bu husustaki başvurularda artış yaşanıyor. Üstelik yalnızca çocuklarda değil, yetişkinlerde de görülüyor. Hastalığı illa ağır atlatmak gerekmiyor, hafif olarak geçirenlerde de şaşılık görülüyor."

"Birkaç ayda düzeliyor"

Kovid-19 sebebiyle oluşan şaşılığın birkaç ayda düzelebildiğinin altını çizen Atilla, virüsten dolayı şu ana dek gözlerde kalıcı bir hasara rastlamadıklarını fakat bu hususta dikkatli olunması gerektiğini dile getirdi.

Atilla, sağlıksız bir şekilde beslenme, gün ışığından az faydalanma, az spor yapılması gibi etkenlerin de göz rahatsızlıklarına sebep olabildiğine işaret ederek, "Gözlerimizi korumak için virüsten korunmak, sağlıklı gıdalarla beslemek, en az 1 saat kadar gün ışığına çıkmak, bilgisayar ekranını kol uzaklığında tutmak, arada bir mola verip uzaklara bakmak ve gözleri kapatarak dinlendirmek." diye konuştu. 

Yorumlar (0)