Koronavirüste yeni varyant riski var mı?

AB'nin (Avrupa Birliği) ilaç düzenleyicisi EMA (Avrupa İlaç Kurumu), koronavirüs salgınının an itibarıyla bitmediği ve yeni varyantlara karşı hazırlıklı olmak gerektiği yönünde uyardı.

SAĞLIK 06.05.2022, 01:27
Koronavirüste yeni varyant riski var mı?

Kurumun aşı stratejisinden sorumlu olan yetkilisi Marco Cavaleri, pandemideki son durum ile ilgili yaptığı basın toplantısında, "Bu salgın henüz bitmiş değil, yaşamımızı etkilemeyi sürdürecek. Önümüzdeki kış vakalarda muhtemel bir yükselişe sebep olabilecek yeni varyantların görülmesine karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor." dedi.

An itibarıyla Güney Afrika ve diğer yerlerde görülen BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Cavaleri, virüsle mücadelenin ana unsurunun hala aşılar olduğunu anımsattı.

"Aşılar sayesinde yarım milyon kişi yaşama tutundu"

"Avrupa'da 16 yaş ve üstündeki nüfusta yaklaşık olarak 500 bin kişinin yaşamı aşılar sayesinde kurtuldu." ifadelerini kullanan Cavaleri, Omicron ve diğer bütün varyantlara uyumlu olan aşıların eylül ayına dek geliştirilmesini beklediklerini kaydetti.

Cavaleri, "Uyumlu bir hale getirilmiş aşıların önümüzdeki eylül ayına dek onay alması ilk önceliğimiz olacak. Böylelikle sonbaharda Avrupa Birliği içerisindeki yeni aşılama kampanyalarının başlangıcı için hazır vaziyette olabileceğiz. Firmalar da kendi üretim hatlarını uygun bir şekilde ayarlayabilecek." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)