Koronavirüse karşı heyecanlandıran keşif

ABD merkezli ilaç firması Pfizer, COVID-19'a (yeni tip koronavirüs) maruz kalanlarda enfeksiyonu önleyecek bir ilacın 2. ve 3. aşama klinik denemelerine başladığını açıkladı.

SAĞLIK 27.09.2021, 23:00
Koronavirüse karşı heyecanlandıran keşif

Şirketin açıklamasına göre, antiviral ilacın klinik deneyleri, COVID-19’a yakalanmış ve semptom gösteren bireylerle aynı evde yaşayan 18 yaş ve üstü 2 bin 660 sağlıklı yetişkin üstünde yapılacak.

"Semptom görülmeyecek"

Pfizer Küresel Ar-Ge ve Tıp Bölümü Başkanı Mikael Dolsten, “Dünyayı kasıp kavurmaya devam eden COVID-19 ile mücadelede, enfeksiyonu kontrol eden aşılara ek olarak, virüse yakalanan ya da maruz kalan kişiler için etkin tedaviler geliştirmek gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dolsten, denenen ilacın başarılı olması halinde virüsü, çoğalma olanağı bulamadan durduracağını ve enfeksiyona yakalananlarda semptomların gelişmesini engelleyeceğini dile getirdi.

COVID-19 virüsünün çoğalmasına imkan veren bir enzimin üretimini durdurmayı amaçlayan ilacın, HIV (AIDS etkeni) enfeksiyonlarında yaygın olarak kullanılan ritonavir ile beraber kullanılacağı duyuruldu.

Roche ve Merck şirketleri de duyurmuştu

Pfizer’dan evvel, İsveçli ilaç şirketi Roche ve ABD merkezli Merck de COVID-19 enfeksiyonunun tedavisi ve önlenmesi için hap formatında ilaçlar geliştirdiklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0)