Koronavirüs aşısında yüzde 95 koruma sağlandı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BionTech tarafından ortak geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının yüzde 95 koruma sağladığı ifade edildi. 

SAĞLIK 18.11.2020, 16:10 18.11.2020, 16:18
Koronavirüs aşısında yüzde 95 koruma sağlandı!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer, Alman biyoteknoloji şirketi BionTech ile beraber geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının son safha klinik deneme sonuçlarında yüzde 95 koruma sağlandığını bildirdi. Söz konusu denemelerin 6 ülkede yer alan 43 binden fazla insan üzerinde yapıldığı öğrenildi. 

İlaç şirketi Pfizer tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşının bütün etnik ve yaş gruplarında dengeli neticeler verdiği ve herhangi bir yan etkiye yol açmadığı ifade edildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının, yüksek risk grubunda bulunan 65 yaş üstü kişilerde yüzde 94 oranında etkili olduğu belirtildi. 

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının acil kullanım onayı için başvurunun kısa süre içerisinde yapılması bekleniyor. Pfizer, 2020 senesinin bitimine kadar iki doz halinde uygulanması gereken yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının 50 milyon doz, 2021 senesinin bitimine kadar ise 1.3 milyon doz üretileceğini açıklamıştı. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BionTech tarafından geliştirilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ara klinik verilerinde yüzde 90'dan fazla koruma sağlandığı ifade edilmişti. Kısa bir süre sonra açıklamada bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna da kendi aşısının yüzde 94.5 oranında etkili olduğunu duyurmuştu.

Pfizer, yaptığı son açıklama ile en etkili potansiyel yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına sahip şirket oldu. 

BioNTech SE'nin kurucu ortağı olan Prof. Dr. Uğur Şahin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının düşük dozlu olduğunu, bu nedenle hafif ve orta düzeyde yan etkiye sahip olduğunu ifade etti. 

Pfizer'in hisselerinin yüzde 7'i artış gösterdiği, BioNTech'in Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) işlem gören hisselerinin ise yüzde 7.3 arttığı belirtildi.

Yorumlar (0)