Kış depresyonu için etkili çözümler 

Güneşten yararlanma ve hatta güneşi görme süresinin azalması, mevsimler arası geçiş ve kış döneminin başlaması ile birlikte “kış depresyonu” da kapıyı çaldı. Soğuk hava ve pandemi sebebiyle sosyal ortamlardan uzaklaşma, eve kapanma ve uyku düzeninin bozulması ile birlikte artan depresyon hali için en etkili çözümler: “Öğle saatlerinde yürüyüşe çıkın ve sosyal medyalar üzerinden daha fazla sosyalleşin.” 

SAĞLIK 06.12.2021, 13:16 07.12.2021, 09:16
Kış depresyonu için etkili çözümler 

Sonbahardan kış mevsimine geçtiğimiz bu günlerde güneşten faydalanma süresinin azalması, havaların daha kapalı seyretmesi, sürekli fırtına ve yağış hali bulunmasıyla birlikte kişisel değişimler sık sık gözlemlenmeye başlandı. Yeme-içme alışkanlıkları ve uyku düzeninde değişikliği; sosyal ortamlardan uzaklaşmayı ortaya çıkaran kış mevsimi için pek çok uzman “depresyon” uyarısında bulunuyor. 



“Kış depresyonu, duygu durumlarının değişimidir” 

Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, kış depresyonu hakkında şunları dile getiriyor: “Kış depresyonu olarak halk tarafından bilinen kavram, mevsim geçişlerinde meydana gelen duydu değişiklikleridir. Bazı miraç yapısındaki insanlar, kışın ışığın azalması ve havaların soğumasından büyük oranda etkilenirler ve bu da karakterlerinde değişikliği meydana getirir. Yaz aylarında sosyal olan insanlar genellikle bunu daha çok yaşarlar. Bu kişiler kış mevsimiyle birlikte kendilerini geri çeker ve genellikle içlerine kapanırlar.” 



“Uyku düzeni ve yeme-içme bozukluğu yaşanıyor” 

Psikolog Kamil Yoşumaz: “Kış mevsiminde uyku düzeninde bozulma, yeme-içme alışkanlıklarında değişiklik meydana geliyor. Karbonhidrat daha fazla alınıyor. Bir insanın kış depresyonuna girdiği buradan belli olabiliyor. Bu dönemlerde önemli olan gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanılması. Daha fazla ışıklı ortamda çalışmak olumlu etki yaratır. Güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde yani öğlen vakitlerinde yürüyüş yapılabilir. Dışarıda aktivite planlanabilir. Pandemi döneminde sosyal medya ile sosyalleşme yöntemlerini benimsedik. Bu, dezavantaj gibi görünen durumu avantaja çevirmek gerekir.” 

Psikolog Yoşumaz, yeme-içme ile uyku bozukluğunun uzun sürmesi durumunda bir uzmandan yardım alınması gerektiğini ve kış depresyonunun uzun sürmesi durumunda “A tipi” depresyona çevirebileceğini kaydediyor. 

Yorumlar (0)