Kaşıntınız varsa dikkat!

Uyuz vakalarında artış görüldüğünü belirten uzmanlar, kaşıntı sorunu yaşayanların hemen dermatoloğa gitmelerini önerdi. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu ise uyuz ilacı sıkıntısı yaşandığını ifade etti.

SAĞLIK 12.12.2019, 10:07
Kaşıntınız varsa dikkat!

Ülke genelinde geçtiğimiz yıllara göre hastanelere yapılan "uyuz vakası" başvurularında önemli artış olduğu açıklandı.

Milliyet'te yer alan habere göre hastalığın salgına dönüştüğünü belirten Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, “Uyuz şikâyetiyle polikliniklere yapılan başvurularda önemli artış var. Dermatoloji uzmanları bizi arayarak, ‘Eskisine göre çok fazla uyuz vakası geliyor. Tedaviye de çok dirençliler’ diyorlar. Uyuza parazitler yol açıyor. Parazitler deriye bulaştıktan 2-3 hafta sonra şiddetli kaşıntıya sebep oluyor. Bu kaşıntının en belirgin özelliği gece artış göstermesi, sıcak banyo ve duş ile şiddetlenmesidir.” şeklinde konuştu.

Kaşıntı şikâyeti olanlar hastaneye başvurmalı

Çalıkoğlu, “Kaşıntıdan en çok etkilenen bölgeler el parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar, kalçalar, kadınlarda meme uçları ve erkeklerde cinsel bölgedir. Yetişkin insanlarda saçlı deri etkilenmezken çocuklarda saçlı deri de etkilenebilir. Uyuz hastalığının en önemli belirtisi deri içerisinde kazdıkları tünellerin görülmesidir. Bazen bu tünellerin sonunda küçük su toplayan kabarcıklar görülür. Bazı hastalarda hiçbir deri bulgusu olmadan kuru kaşıntı görülebilir. Bu hastalarda uyuzu düşündüren en önemli bulgu, gece kaşıntının artması, kaşıntı haplarına yanıt alınmaması ve ailede kaşıntı olmasıdır.” dedi.

"Başlıca şart, hijyen"

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu ise görülen uyuz vakalarıyla ilgili şunları kaydetti:

“Göçmenlerin yaşadığı ilçelerde hastalık daha fazla görülüyor. İlaç firmaları, uyuz artışını öngörmedikleri için ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Pek çok ilaç piyasada yok. Önceden 100 kutu ilaç istenirken şimdi 500 kutu talep var. Hazır ilaçlar bulunmadığı için bizim hazırladığımız ilaçlar doktorlar tarafından öneriliyor. Ama ilaç tedavide tek başına yeterli değil. Hastalığın kökünü kurutmak gerekiyor. Bunun da başlıca şartı, hijyen. Hasta iyileşse bile, evdeki yorgan, giysi ve benzeri şeyler kaynar suyla yıkanmazsa uyuz ortadan kalkmaz.”

Hastalık nasıl yayılıyor?

Parazitlerin insandan insana aynı yatakta yatmak ya da ele ele tutuşmak gibi yakın temasla bulaşabileceğini dile getiren Prof. Dr. Çalıkoğlu, uyuz hastalığının tedavisiyle ilgili olarak ise şunları söyledi: “Tedavi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Etkili bir tedavi için sadece hastanın değil, özellikle hastanın yakın temas ettiği tüm aile bireylerinin tedavisi şarttır. Giysilerin değiştirilmesi, yeni veya kaynatılmış giysilerin giyilmesi, çarşafların değiştirilmesi de önem arz ediyor. Krem ve karışımlar ile düzelmeyen hastalarda bazı hapların kullanılması gerekebiliyor. Etkili bir tedavi için bu hapların endikasyon kapsamına alınması lazım.”

Yorumlar (0)