Sudan ile tarım anlaşmaları yenileniyor!

Sudan ile yapılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması yeniden gündeme getirildi. Türkiye ile Sudan arasındaki tarım anlaşması yenileniyor. 802 üründe gümrük vergileri kaldırılıyor.

TARIM 12.12.2019, 10:04 12.12.2019, 10:31
Sudan ile tarım anlaşmaları yenileniyor!

TBMM Komisyonu 4 Aralık'ta Komisyon Başkanı Volkan Bozkır başkanlığının yapıldığı toplantıda “Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti Arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna ve Anlaşmanın Eklerine İlişkin Değişikliklerin Cumhurbaşkanınca Doğrudan Onaylanmasına Yetki Verilmesine İlişkin Kanun Teklifi” yeniden öne sürüldü.

Sudan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 435 milyon dolar

Toplantıda Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Sudan'daki projelerin 70'e yakınını Türk firmalarının üstlendiğini, Türkiye'de sermayesi Sudan olan 100 firmanın çalışmalarını sürdürdüğünü ve Sudan'da 350 milyon dolarlık Türk yatırımı bulunduğunu söyledi. Ayrıca Ziraat Katılım Bankası'nın Hartum Şubesinin açılışının yaklaştığını belirtildi. Kıran ayrıca Sudan'la Türkiye arasındaki ticaret hacminin 435 milyon doları bulduğunu söyledi.

802 ürünün vergileri kaldırılacak

Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Hüsnü Dilemre, Sudan ve Avrupa Birliği arasında yapılan serbest ticaret anlaşması imzalandığını ifade etti ve gümrük vergisine tabi 802 ürünün vergilerinin kaldırılacağının görüşüldüğünü söyledi.

Gümrük vergileri 6 farklı üründe 2028’e kadar kalkacak

Sudan’dan tarım ürünleri ithalatının yüzde 8’ine tekabül eden bu miktar 3,5 milyon dolara denk geliyor. Diğer 35 tarım ürünü için de yüzde 50 oranında indirim yapılacağını söyledi. Gümrük vergilerini 6 farklı ürün listesinin kapsamında kademeli olarak 2028 yılına kadar kalkacağını söyleyen Dilemre, “Sudan tarafı, ticarete konu olan hem sanayi hem tarım ürünlerinin yüzde 87’sinde ülkemize taviz vermiştir. Söz konusu ürünler Sudan’a ihracatımızın yüzde 55’ine, yaklaşık 103 milyon ABD dolarına tekabül etmektedir. Sudan mevcut gümrük vergilerini 6 farklı ürün listesi kapsamında kademeli olarak 2028 yılına kadar kaldıracaktır."  ifadelerini kulladı.

Yorumlar (0)