“Kardeş kanı” bitkisi hayati tehlike yaratıyor 

Sinirleri yatıştırdığı ve ruhsal bozukluklara iyi geldiği düşünülerek tüketilen kardeş kanı bitkisi, karaciğer ve böbrek yetmezliğine sebep olarak hayati tehlike yaratıyor. 

SAĞLIK 13.06.2021, 17:02 14.06.2021, 15:14
“Kardeş kanı” bitkisi hayati tehlike yaratıyor 

Ankara’da yaşayan 40 yaşındaki bir kadın, aktardan aldığı kardeş kanı bitkisini kullandıktan bir süre sonra baş dönmesi ve şiddetli bulantı şikayetleri ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İlk müdahalesi acilde yapılan kadın, yoğun bakıma alınarak entübe edildi.

Hastanenin acil tıp sorumlusu Doç. Dr. Gülşen Çığşar, hastanın karaciğer enzimlerinde aşırı yükselmenin olduğunu ve bunun üzerine “hepatit” ve “toksikoloji” araştırmaları yaptıklarını belirtti. Hastanın yakınlarına, hastanın zehirli bir madde kullanıp kullanmadığı sorusu üzerine gerçeğin ortaya çıktığını belirten Çığşar, şunları söyledi: “Hasta yakınları, kendisinin korku ve bazı endişeler yaşadığını ve bu sebeple de aktardan kardeş kanı bitkisi alarak kaynatıp içtiğini söyledi. Biyolog arkadaşlarımız bu maddeyi inceledi. Aslında bir bitki olmadığını, okyanus diplerinde yetişen kırmızı mercanlar olduğunu anladık. Bu mercanlar, ağır metaller içerdikleri için oldukça zararlılar.” 

Kanda ağır metaller çıktı 

“Kan ve idrar tahlilleri sonucunda hastanın vücudunda çok yüksek miktarda ağır metal olduğunu saptadık. Kardeş kanı bitkisini incelediğimizde aynı metallerden onda da olduğunu gördük. İdrar çıkışı olmayan hastamızda böbrek yetmezliği gelişti. Hastanın kemiklerindeki kalsiyum, mercandaki kadmiyum ile yer değiştirmiş durumda. Bu da kas yıkımının başladığı anlamına geliyor. Hastamızı önce aralıklı sonra da uzun süreli diyalize bağladık. Entübe edilmiş durumda. Hayati tehlikesi devam ediyor.” 

Bir kez kullanmış 

Çığşar: “Hastamızın yakınları, hastanın ürünü yalnızca bir kez kullandığını belirttiler. Ürün içindeki madde, insan hayatı için oldukça tehlikeli.” 

Türkiye’deki kardeş kanı ile yurt dışındaki farklı 

Çığşar: “Araştırmalarımız sonucunda öğrendik ki Türkiye’de kardeş kanı ismiyle satılan bitki, yurt dışında aynı isimle satılan bitkiden farklı. Ülkemizde bu isimle satılan madde bir tür deniz mercanı iken yurt dışındaki madde ise yeşil yapraklı bir bitki. Bu deniz mercanı ile ilgili internette pek çok olumlu yazı var. İnsanlar da buna güvenip kullanıyorlar. Ürünün kilosu da 200 ile 400 TL arasında satılıyor.” 

Yorumlar (0)