Kanserin zayıf noktası bulundu

Bilim insanları, kanserde tümörlü hücrelerin aşırı gerilmesine ve kendini yok etmesine sebep olan bir zayıf yön keşfetti.

SAĞLIK 03.07.2019, 17:47
Kanserin zayıf noktası bulundu

Kanserde tümörlerin büyümesini sağlayan MYC geninin işleyişinde yer alan ATF4 proteinlerinin devre dışı bırakılması sonucu tümörlü hücrelerin gerileyerek kendini yok etmesine sebep olduğu tespit edildi.

Bilim adamlarının tespitine göre; "MYC geni kanserde tümörlerin büyümesini sağlıyor. ATF4 proteinleri ise MYC geninin işleyişini sağlıyor. ATF4 proteinleri devre dışı bırakılınca tümörlü hücreler kendini yok etmeye başlıyor."

Nature Cell Biology dergisinde yayınlanan araştırma ve araştırma sonucuna göre, senelerdir birçok kanser çeşidinde tümörlerin büyümesine yol açan MYC adlı geni araştıran bilim adamları, MYC'nin "Aşil Topuğu" olabilecek bir işleyişi tespit edildi.

Bu işleyişte, ATF4 adlı proteinin tümörleri beslemesinin engellenmesi durumunda tümörlerin kendini yok ettiği keşfedildi.

Bilim insanları, hücrelerde ATF4 proteinlerini devre dışı bıraktıklarında, tümör hücrelerinin, çok fazla protein inşasına devam ederek oluşan stres sonucu yok olduğunu gördü.

Bu şekilde, lenf ve kalın bağırsak kanseri olan farelerde tümör büyümesinin engellendiği gözlemlendi.

Araştırmayı yürüten ekipten Profesör Doktor Constantions Koumenis, "Kanser hücrelerinin kaçamayacağı biçimde, tümör büyümesini engellemek amacıyla daha derinlere inmemiz gerektiğini gördük, çalışmamız da bu hedefi belirledi." açıklamasında bulundu.

Ekipten Doktor Feven Tameire, ATF4'ün niye bu şekilde çalıştığı, bu yöntemin ciddi yan etkileri olup olmadığı ve insanlarda işe yarayıp yaramayacağı konusunda araştırmalara devam edileceğini belirtti.

Tümör nedir?

Anormal hücrelerin kontrolsüzce büyüyerek oluşturduğu kitlelere tümör adı veriliyor.

Tümörler, canlının vücudunun herhangi bir noktasında görülebiliyor.

Yorumlar (0)