Kabus görenler dikkat: Parkinson işareti olabilir

İngiltere'de gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, görülen kötü rüyaların bazı yaşlı bireylerde Parkinson hastalığının başlangıcına yönelik bir işaret olabileceği belirtildi.

SAĞLIK 09.06.2022, 20:55 09.06.2022, 21:08
Kabus görenler dikkat: Parkinson işareti olabilir

ABD medyasında yer bulan haber doğrultusunda, Birmingham Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, kötü rüyalar görmek ile Parkinson hastalığı arasında bağ olduğu öne sürüldü.

Abidemi Otaiku liderliğinde gerçekleştirilen araştırma çerçevesinde, ABD'de 3 bin 800'ü aşkın yaşlı erkeğin 12 senelik verileri detaylı bir şekilde analiz edildi.

Katılımcılardan uykuları ile ilgili ayrıntılar da dahil olmak kaydıyla çok çeşitli bilgiler edinildi.

Kabus görenlerdeki risk iki kat fazla

Araştırmanın henüz başında sık sık kabuslar veyahut kötü rüyalar gördüğünü söyleyenlerin Parkinson hastalığına yakalanma ihtimali, söz konusu rüyaları görmeyenlere oranla iki kat fazla oldu.

Araştırmanın yazarlarının aktardığı bilgilere göre, yaşlılarda yavaş hareket, tutukluluk ve titreme gibi tipik Parkinson semptomları görülmeden birkaç sene evvel görülen kabuslar hastalığın bir işareti olabilir.

Araştırma, çeşitli tıp dergilerinde de yayımlandı.

Parkinson hastalığı nedir?

Parkinson hastalığı, beynin alt bölümündeki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuyla ilişkili bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. Genel itibarıyla orta yaşlı insanlarda görülüyor. Adını, hastalığı ilk kez 1817 yılında 'titremeli felç' olarak tanımlayan James Parkinson'dan almıştır. Binde bir görülen, ilerleyici, iyileşmeyen ve tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. 

Yorumlar (0)