İyot eksikliği, zeka geriliğine yol açıyor!

Vücutta iyot eksikliği halinde zeka durgunluğu, saç kaybı ve kilo alımının ortaya çıkabileceğini kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi.

SAĞLIK 05.06.2022, 12:40 07.06.2022, 09:27 Hakan Öksüz
İyot eksikliği, zeka geriliğine yol açıyor!

Vücutta iyot eksikliği oluşması halinde meydana gelecek sağlık risklerinden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, bilgilendirmelerde bulundu.

Özellikle çocuklar ve kadınlarda iyot eksikliği nedeniyle daha fazla sağlık tehlikesi oluşabildiğini kaydeden İngeç, "Gebelerde düşük riskini artıran bir özelliği var. İyot, vücudun ihtiyaç duyduğu bir element. Tiroid hormonları üretiminde önemli bir role sahip." dedi.

Hangi rahatsızlıklara neden oluyor?

İyot eksikliği çeken kişilerin tiroid bezlerinin daha yavaş çalıştığını belirten İngeç, "Guatr hastalığının tetikleyicilerinden birinin de iyot eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Bu elementin eksikliği nedeniyle saç dökülmesi, kabızlık, kalp hastalıkları ve düşünce gücünün zayıflaması gibi etkiler ortaya çıkabiliyor. Gebelerde iyot eksikliği, doğacak bebekte zeka geriliği görülmesine neden olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Bu besinler tüketilmeli!

Sofra tuzunun günlük iyot ihtiyacını karşıladığına değinen Dr. Muharrem İngeç, "Bazı besinlerde yoğun miktarda iyot bulunuyor. Peynir, süt ve yoğurt gibi besinlerde bulunan iyot miktarının da fazla olduğu tespit edildi. Balık tüketimi de oldukça önemli." diye konuştu.

İyot eksikliği, en çok o bölgede görülüyor!

İyot eksikliğinden kaynaklanan zeka geriliğinin tedavisinin bulunduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, "Bunun için uzman doktorlara başvurmak gerekiyor. Her coğrafi bölgede iyot eksikliği farklı oranlarda oluyor. Denize yakın bölgeler, iyot açısından zengin. Bununla birlikte bir bölgede yağış ve erozyon fazlaysa, topraktaki iyot kaybolabiliyor. Karadeniz Bölgesi, bunun en açık örneklerinden biri. Bu bölgede görülen iyot eksikliği, kuraklık yüzünden değil. Hem yağış fazlalığı hem de iyotu tutan kara lahananın bol tüketimi, iyot eksikliğine yol açıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)