İşte sağlıklı ve sağlıksız yağlar!

Tartışmalı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Canan Karatay, hakiki köy zeytinyağı ve tereyağının kilo aldırmadığını söyledi. İşte sağlıklı ve sağlıksız yağlar...

SAĞLIK 15.09.2019, 09:34 15.09.2019, 09:48
İşte sağlıklı ve sağlıksız yağlar!

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yağ tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi.

"Soğuk sıkım zeytinyağı" tüketmenin önemine değinen Karatay, zeytinyağının anne sütü gibi olduğunu belirtti. Zeytinyağının bağırsak florasını düzene soktuğunu ve mide ülseri tedavisinde vazgeçilmez olduğunu kaydeden Karatay, yaşlıların "günde iki kez küçük fincanda" zeytinyağı içmesi gerektiğini söyledi.

"Zeytinyağı yıllarca bizden gizlendi"

"Beynimiz çalışmasın diye zeytin ve zeytinyağının faydası bizden senelerce gizlendi, yasaklandı." diyen Karatay, "Toroslarda, Mut'ta, Altınözü'nde, Nizip'te, Artvin'de de zeytin tarımı yapılıyor. Genel olarak biz zeytin cennetinde yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kutulanmış ürünlerin zararını anlatan Karatay, aşırı işlem görmüş bu ürünlerden kaçınılması gerektiğini aktardı.

"Gerçek köy tereyağı kilo aldırmaz"

Karatay, "Çocuklara verilen yiyecek paketlerinin üzerinde 'az yağlı yoğurt', 'az yağlı peynir' ibareleri yer alıyor. Bunların hepsi plan. Vücuda proteinle yağ girmesi son derece önemli. İnsan vücudu bir makinedir, makineye yağ koymazsanız işlemez. Yağın verdiği gerçek enerji uzun süre sizi acıktırmıyor. Vücudunuza ve hücrelerinize ihtiyacı olan enerjiyi veriyor. Gerçek köy zeytinyağı, köy tereyağı kilo aldırmaz. Bunu Türkiye'nin kafasına, beynine işlemek zorundayız." şeklinde konuştu.

Hangi yağlar zararlı?

"Yağ yakmak için yak tüketmemek" aslında bir şehir efsanesinden ibaret. Vücut geliştirme sporcuları da dahil birçok sporcu, günde belli oranda yağ alıyor. Yağ alımı sıfırlanırsa bu kez vücut yağ krizine girdiği için depolamaya çalışıyor ve yağlar yanmıyor. Zayıf ancak yağlı insanların bu denli fazla olmasında "yağ almayın" yanlış bilgisinin de payı var. Ancak her yağı kullanmamak gerekiyor.,

Sağlıklı yağlar almak ve yağ yakmak istiyorsanız zeytinyağı gibi bitkisel yağları ve az miktarda tereyağı tüketmek gerekir. Margarinlerden ve ayçiçek yağından uzak durulmalıdır. Tavada kızartma yerine ise haşlama, fırın ve mangal gibi yöntemler tercih edilmelidir.

Yorumlar (0)