Büyük liderler, büyük yolsuzluklar!

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), büyük yolsuzluklara karışmış ve milyarlarca doları zimmetine geçirmiş olan devlet başkanlarının listesini yayımladı. İşte o liste...

DÜNYA 15.09.2019, 09:33 16.09.2019, 14:17
Büyük liderler, büyük yolsuzluklar!

Kleptokrasi, "hırsızlar rejimi" anlamına gelir. Kleptokrasi rejiminde iktidarda bulunanlar, kendi mal varlıklarını ve zenginliklerini geliştirmek amacıyla kamu yetkilerini ve kaynaklarını kullanırlar. Yönetici sınıf, kamu kaynakları üzerinden kendisinin ve yandaşlarının zenginleşmesini sağlar. Halk ise yaygın yolsuzluk ağları nedeniyle zarara uğrar. Bu durum, demokrasinin bütün kurumlarıyla yerleşmediği ülkelerde görülür.

Uzmanlara göre, "Hırsızlar rejimiyle yönetilen bir ülkede, tarımsal üretim ve yerli sanayi zayıflar. İç pazar, büyük sermaye gruplarına açılır. İnsan haklarını çiğneyen ve baskı kuran bir yönetim, siyasal alanda kendini gösterir. Bu tür yönetimin en belirgin özelliği, etnik milliyetçiliği, ırkçılığı veya dini kullanarak geniş kitleleri yönlendirmesidir."

İşte dünyadan kleptokrasi örnekleri...

Eski Malezya Başbakanı Necip Rezak, kendi kurduğu devlet fonu 1MDB'den 4.5 milyar dolar hortumladığı iddiasıyla, 28 Ağustos günü Kuala Lumpur'da mahkemeye çıkmıştı. Rezak, yolsuzluk ve kara para aklama dahil olmak üzere 42 ayrı suçlamayla karşı karşıya. Eğer iddialar doğruysa, Necip Rezak zimmetine para geçiren en meşhur devlet liderlerinden biri olabilir.

Hiçbir yanlış yapmadığını ve hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu ileri süren Rezak, evlerinde ele geçirilen 300 kutu dolusu ve her biri yüz binlerce dolar değerinde marka çanta, on milyonlarca nakit para ve mücevherin 'hediye' olduğunu söylemişti. Rezak, kişisel hesaplarındaki yüz milyarlarca doların 1MDB'nin parası olduğunu ve fon paralarının küresel çapta mal varlığı edinmek amacıyla aklandığını bilmediğini söyledi.

Zimmetine para geçiren liderlerin kesin bir listesi olmayabilir ya da suçlamaların çoğu aydınlanmamış olabilir. Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), zimmetine para geçirdiği düşünülen devlet liderlerinin bir listesini yayımladı.

Viktor Yanukoviç

Eski Ukrayna Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, en ciddi suçlamayla karşı karşıya olan lider. Yanukoviç, 2002 yılından 2014'e kadar aralıklarla görevde bulunduğu sürede yaklaşık 40 milyar doları zimmetine geçirmekle suçlandı.

Muhammed Suharto

Eski Endonezya Devlet Başkanı Muhammed Suharto, 1990'lı yılların sonunda yolsuzluk ve zimmetine para geçirdiği suçlamalarıyla mahkemeye çıktı. Dava, Suharto'nun sağlık problemleri nedeniyle düştü. Endonezya'yı totaliter bir baskıyla yöneten ve 2008 yılında hayatını kaybeden Suharto'nun, 1967 ile 1998 yılları arasında 25 milyar doları zimmetine geçirdiği düşünülüyor.

Ferdinand Marcos

Eski Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, 1972 yılında ülkesinde sıkıyönetim ilan ederek dikta rejimi kurdu. Milyarlarca doları zimmetine geçiren Marcos, 1989'da Hawaii'de hayatını kaybetti. Marcos, 7,5 milyar doları zimmetine geçirmekle suçlandı.

Mobutu Sese Seko

Eski Zaire (Kongo Demokratik Cumhuriyeti) Devlet Başkanı Mobutu Sese Seko, 1965-1997 yılları arasında ülkesini demir yumrukla yönetti. Halkı açlık ve sefaletten kırılırken, kendisinin 5 milyar doları zimmetine geçirdiği iddia edildi.

Sani Abacha

Son olarak Eski Nijerya Devlet Başkanı Sani Abacha'nın, 1993-1998 yılları arasında 4 milyar doları zimmetine geçirdiği düşünülüyor.

Yorumlar (0)