İsrafın boyutu dudak uçuklatıyor: 1.3 milyar ton gıda her gün çöpe gidiyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Dr. Muharrem Özcan, "Dünya geneline baktığımızda günde 4 milyar tona yakın gıda üretimi var. 4 milyar ton gıdanın 1.3 milyar tonu ne yazık ki tüketilmeden direkt çöpe gidiyor. 14 bin insanın her gün açlıktan öldüğü, 855 milyona yakın insanın ise açlıkla mücadele ettiği dünyamızda, bu sayıları kabul etmemiz insan olarak mümkün değil” açıklamasını yaptı.

SAĞLIK 12.10.2021, 15:46 13.10.2021, 09:09
İsrafın boyutu dudak uçuklatıyor: 1.3 milyar ton gıda her gün çöpe gidiyor

Dünya genelinde salgın kaynaklı olarak bazı ülkelerde, gıdaya ulaşma problemi yaşanırken, israfın düzeyi dudak uçuklatıyor. 

Gıda israfında dudak uçuklatan rakamlar

Her geçen sene dünya nüfusunun artış gösterdiği günümüzde, gıda israfı da oldukça önem taşıyor. OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Dr. Muharrem Özcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’de ve dünyada yaşanan gıda israfına ilişkin açıklamalar yaptı. 855 milyona yakın insanın açlıkla mücadele ettiğine vurgu yapan Özcan, "Bugün 7,9 milyara yaklaşan dünya nüfusunun, 2050’de 10 milyara  ulaşacağı öngörülüyor. Tabii ki bu nüfus artışı, bir yandan gıda talebini ortaya çıkarırken diğer yandan tarım alanlarının tarım dışına transfer edilmesini beraberinde getiriyor. Neticede, bu gıda taleplerinde yaşanan artış ve bu taleplerin karşılanabilmesi konusunda, verimliliği birim alandan artırmak ve aynı şekilde ürün kayıplarını teşkil eden hasat ve hasat sonrasında israfla beraber ürün kayıplarına sebep olan konulara çözüm bulmamız gerekiyor. Dünyada 2 milyar ton meyve ve sebze üretimi var. Bunun da yaklaşık değerler üzerine baktığımızda yüzde 30'a kadarının çöpe gittiğini biliyoruz. Yine aynı şekilde, dünyada 4 milyar ton gıda üretimi söz konusu. 4 milyar gıda üretimini neredeyse 3'te 1'i, yani 1.3 milyar tonu tüketilmeden direkt çöpe gidiyor. Günde 14 bin insanın açlıktan öldüğü, 855 milyona yakın insanın açlıkla mücadele ettiği dünyamızda bu israfı kabul etmemiz bilim insanı olarak, ilk başta insan olarak mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de de durum farklı değil

Türkiye ile ilgili de açıklamalar yapan Dekan Özcan, "Türkiye için de bu durum geçerlidir. 55 milyon ton sebze ve meyve üretimimizin yüzde 20 ile 40'nı, hasat sonrası çöpe atıyoruz. Bu sebeple dünyada gıda açığının kapatılması konusunda üretim arttırmanın yanında, en önemli katkıyı verebilecek hatta doğayı yıpratmadan katkı sağlayabilecek tek çözüm yolu hasat ve hasat sonrası israfı ve kayıpları azaltmaktır. Bunu azalttığımızda açlık probleminin çözümüne ciddi katkılar sunabiliriz" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)