İki genç de koronavirüse yakalandı ancak arada büyük bir fark var!

Elazığ’da aşılı bir gencin tomografi sonuçlarında herhangi bir sorunun olmadığı tespit edilirken, aşı olmayan gencin ise virüsün akciğerlerinde koronavirüs zatürresi görüldü.

SAĞLIK 16.09.2021, 11:27 18.09.2021, 09:51
İki genç de koronavirüse yakalandı ancak arada büyük bir fark var!

Elazığ’da Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Cebrail Azar, genç olmasına karşın aşı olmayanlarda koronavirüsün ağır bir şekilde seyrettiğini söyleyerek, “Gencim ben, bağışıklığım kuvvetli” diyen bir genç hastanın akciğerlerinde ciddi şekillerde lekelenmelerin bulunduğunu ve bunun korona zatürresine sebep olduğunu söyledi.

Aynı şekilde Azar, aşı olduktan sonra koronaya yakalanan başka bir genç hastanın akciğer tomografisinde bir sorun olmadığını ve hastanın durumunun iyi olduğu bilgisini paylaştı.

“Aşı hastalığın ağır geçmesinin önüne geçiyor ve koruyor”

Azar, “Hastaların azalması, pandeminin önünün kesilmesi için muhakkak dikkat edilmesi gereken şey aşı olmak. Ebeveynlerimize özellikle en büyük tavsiyemiz, aşıyı ihmal etmemeleri. Son dönemlerde hastanelerdeki hastaların büyük bir çoğunluğu aşısını olmayan kişilerden oluşuyor. Hastalığa yakalananların yaklaşık olarak yüzde 80-90’ı aşı olmayanlar. Yoğun bakımda şu anda yatan hastaların büyük bir çoğunluğunun aşı olmadığını görüyoruz. Geçtiğimiz sene maalesef, 65 yaşın üzerindeki hasta yoğunluğu, şu an 15-45 yaş aralığına düştü. Bu da bize aşının koruduğunu ve hastalığın ağır seyrini engellediğini gösteriyor.” dedi.

“Biz de keşke aşı olsaydık diyen çok fazla”

Hastalarında ve yakınlarında “Biz de keşke aşı olsaydık” diyenlerin çoğunlukta olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Azar, “Bunun dışında hastalığı atlatan kişilerin bizlere ilk sordukları, ‘Hocam aşımı en kısa zamanda yapacağım’ diyor. Hastalığı ciddi bir şekilde geçirenler aşının koruyuculuğunda büyük bir fayda olduğunu görebiliyor. Yoğun bakımlarda ve servislerde şu anda yaş ortalamasının düştüğünü görüyoruz. Vücudun direnci genetik olarak zayıfsa eğer -ki bunu önceden öngörmek oldukça zor- hastalığa bağlı olarak kalıcı hasarlar meydana gelebiliyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)