Hurmanın saymakla bitmeyen faydaları

Ramazan ayının en gözde gıdası olan hurmanın özellikleri nelerdir, faydaları nedir ve hangi hastalıklara iyi gelir? İşte tüm detaylarıyla hurma…

SAĞLIK 06.05.2019, 15:12
Hurmanın saymakla bitmeyen faydaları

Ramazanda tüm gün aç kalan vücudumuz için iftar zamanında yediğimiz yiyecekler sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar, iftar sofrasında bulunduracağımız bir hurma ile açlık hissinin giderileceğini ve tatlı ihtiyacının karşılanacağını belirtiyor. Böylece iftarda çok fazla yiyip sindirim sistemimizi zorlamayız. Hissettirdiği tokluk dışında hurmanın faydalarına bir göz atalım.

Şekerden kısırlığa, kalp hastalığından kansere kadar hurmanın iyi gelmediği herhangi bir organımız yok.

Hafızayı güçlendiriyor

Uzun süreli kullanıldığında hafızayı güçlendirdiği belirlenen Beta-karoten içerir. Bu özelliğiyle hurma hafıza kaybına engel olur.

Kanseri önler

Hurmayı çok tüketen Arap toplumlarda kanser riskinin düşük olduğu görüşmüştür. Hurmada yüksek oranda lif bulunuyor ve lifli gıdalar bazı kanser türlerinin görülme riskini azaltıyor.

Yaşlanma karşıtı

Antioksidan özelliklere de sahip olan hurmanın yaşlanma karşıtı bir etkisi olduğu biliniyor. Hurma soğukta muhafaza edildiğinde antioksidan özelliklerinde artış görülüyor.

Kalp hastalıklarına iyi geliyor

Peygamber Efendimizin, hurmayı kalp sağlığına şifa olarak öğütlediği de biliniyor. Buna göre kalp hastalarının Acve hurmasından 7 tanesini çekirdekleri ile birlikte öğütülüp, süt ve yağ ile sulandırılarak yenmesi kalp sağlığına iyi geliyor. Hurma damar sertliği ve kolesterolü de önlüyor.

Acve hurması

Hamilelikte “hurma” kolaylığı

Hurma yemek hem doğum öncesinde, hem doğumdan sonra tüketilmesi ve bebeğe de tattırılması gerekiyor. Doğum öncesi tüketilen hurma, rahim kaslarını kuvvetlendirir ve doğumun gerçekleşmesini kolaylaştırır. Doğuma bir hafta kala hurma macununa üçte biri kadar defne tohumu karıştırıp yenmesi öneriliyor.

Allah’ın Hz. Meryem’e hamileyken hurma yemesini vahyettiği bildiriliyor.

Hurma doğum sonrası anne sütünü artıran besinlerden.  Ayrıca lohusalık yaralarını iyileştiriyor. Bebek ilk doğduğunda damağına sürülen hurma, bebeğin zeki ve sağlıklı olmasını sağlar. Annenin doğum sonrası yaşadığı kansızlık ve düşük şekere engel olur. Kalori değerleri yüksek olduğu için yorgun düşmüş ve bitkin kişilere de faydalıdır.

İktidarsızlığa ve kısırlığa iyi gelir

Hurma kısırlık ve iktidarsızlık gibi sorunların tedavisinde de kullanılır. Klasik tıpta hurma afrodizyak özelliğiyle kullanılır.

Şeker ve yüksek tansiyona faydalı

Geleneksel tıp yöntemlerinin sıkça kullanıldığı Fas’ta, diyabet ve yüksek tansiyon için hurma aktif olarak kullanılıyor. Şekerin aniden yükselmesi hastanın pek çok organına zarar verir ve ciddi hastalıklara sebep olur. Bu anlamda hurma, vücuttaki şekeri dengeleyebilen tek gıdadır.

Hurmanın diğer faydaları ise şöyle:

Kan yapar, anemiyi önler

Görmeyi kuvvetlendirir

Kemik erimesini engeller

Karaciğeri güçlendirir

Sakinleştirici etkisi vardır, sinir sistemini gevşetir. Depresyonu önler.

Sindirim sistemine iyi gelir, kabızlığı önler

Tok tutma özelliğiyle zayıflamaya yardımcı olur

Cilt bakımında kullanılır, hamilelik izlerine ve güneş lekelerine iyi gelir

Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar

Mide hastalıklarına iyi gelir, ülseri dizginler

Çekirdekleri bağırsak gazlarına ve şişkinliğe iyi gelir.

Yorumlar (0)