İftarda ve sahurda neler yemeliyiz?

Ramazan ayının gelişiyle beraber, iftarda ve sahurda neler yenmeli sorusu akıllara düştü. Peki, Ramazan ayında sağlıklı oruç tutabilmek için iftarda ve sahurda neler yemeliyiz?

SAĞLIK 06.05.2019, 10:35 06.05.2019, 11:32
İftarda ve sahurda neler yemeliyiz?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar daha sağlıklı oruç tutabilmek için iftarda ve sahurda ne yenmesi gerektiğini merak ediyor. Dün gece ilk sahur yapıldı ve bugün ilk oruç tutuluyor. Oruç ibadeti için vücuda en çok zarar veren hata sahur yapmadan oruç tutmak. Vücudu günlük 3 öğünden tek öğüne düşürmek metabolizmaya ciddi zararlar verir ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmamızı engeller. Bu yüzden orucu sağlıklı tutabilmek için sahuru atlamadan doğru gıdalar yemek gerekiyor.

Peki, sahurda neler yenmeli?

Sahurda hem tok tutacak hem de vücudun günlük besin ihtiyacını karşılayabilecek gıdalar tüketmek gerekiyor. Sahurda 3-4 adet haşlanmış yumurta beyazı yenmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca yediklerimizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketmeliyiz. Sahurda tatlı yemek kesinlikle önerilmiyor. Yağlı yemekler ve kızartma türleri sahur için önerilmiyor. Bu yemekler hem ağırlık yağıyor hem de tok kalma sürenizi kısaltıyor. Sahur için en önerilen yiyecek kahvaltı türü olsa da sebze yemekleri ve çorba da tercih edilebilir.

Sahurda tüketilmesi önerilen gıdalar şöyle:

Tahıllı ekmek

Süt, yoğurt, peynir, yumurta, kefir

Et, kıyma gibi proteinli gıdalar

Bolca meyve

Sebze ya da domates-salatalık

Çörek otu gibi yağlı tohumlar

Bol bol su

Çay tüketen bir toplum olduğumuz için şunu eklemekte fayda var. Sahur zamanı yemekten hemen sonra içtiğimiz çay vücuttaki su miktarını azaltıyor. Bu yüzden sahurda çay ve kahve kesinlikle önerilmiyor.

İftarda neler tüketilmeli?

Sağlıklı bir sahur yemeği yediğimizi varsayarsak, iftara kadar su ve besin almayan vücudumuz yorgun düşecektir. İftarda tüketeceğiniz komposto ve hoşaf, vücudunuzun kaybettiği suyu geri almasına yardımcı olacaktır. Fakat bu hoşaf ve kompostonun şekersiz olmasına özen gösterin. Öte yandan vücudunuzda eksilen suyu tamamlamak için normalde bir günde içtiğiniz suyu iftardan sahura kadar tüketmeniz gerekiyor. Ayrıca maden suyu da tüketebilirsiniz.

Orucunuzu açtıktan sonra çorba ile yemeğe başlamanız öneriliyor. Bunun durma noktasına gelen sindirim sisteminizin yavaşça çalışmaya başlamasıdır. İftarda uykudan uyanan bedenimize aniden çok fazla yüklenmemiz sindirim sistemimizde de sorunlara sebep olur. Bu yüzden çorba ile yemeğe başlayıp çorbadan sonra birkaç dakika dinlenmek gerekiyor. Çorbadan sonra salata ile ana yemeğe yumuşak bir geçiş yapılabilir. Ana yemeğinizin yağsız olması da önerilenler arasında. Vücudumuzun protein eksikliğini kapatmamız için iftarda et, balık, tavuk gibi gıdalar tüketilmeli.

Uzmanlar ana yemek tüketildikten sonra sofradan kalkmanızı öneriyor. Biraz hareket etmeniz, sofrayı toplamanız, kısa bir yürüyüş yapmanız iyi gelecektir. Sonrasında meyve ve hafif tatlılardan devam edebilirsiniz. Tatlı olarak sütlü tatlılar ve güllacı tercih edebilirsiniz.

Yorumlar (0)