Hızla yayılan diyabette korkutan uyarı: Son 12 yılda yüzde 100

Son dönemlerin önemli ve yaygın sağlık problemlerinden biri olan diyabetin, halk arasında hızlı bir şekilde yayılması endişe uyandırıyor.

SAĞLIK 26.03.2021, 10:08 26.03.2021, 17:43
Hızla yayılan diyabette korkutan uyarı: Son 12 yılda yüzde 100

Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı D. Nursal F. Konduk, sigaranın zararları ve diyabet hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

“Halk arasındaki hızlı artışı korkutuyor”

Son 12 yıldır, diyabetin sıklığının yüzde yüz arttığını söyleyen Doktor Konduk, diyabetin sigara kadar komplikasyonları fazla olan bir rahatsızlık olduğunu ifade etti. Şeker hastalığı olarak da adlandırılan diyabetin, son dönemlerdeki artışı uzmanları endişelendiriyor.

Türk Diyabet Cemiyeti tarafından yapılan değerlendirmelerde, şu an 415 milyon kişi diyabet hastalığına yakalanmışken 2040 yılında bu sayının 640 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hastalığın insan vücuduna verdiği zararla ilgili konuşan Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı D. Nursal F. Konduk, diyabeti sigara gibi komlikasyonları fazla olan çok zararlı bir hastalık olarak değerlendirdi.

 “Türkiye’de 12 yılda diyabet sıklığı %100 arttı” 

Türkiye’de ortalam son 12 yıldır diyabetin sıklığının %100 arttığını dile getiren Doktor Konduk, son zamanlardaki gelişmelerle birlikte Türk toplumunun hareketsiz bir hayata doğru sürüklendiğini ifade etti. Çalışma saatlerinin artması, bu sebeple yemek yapımına zaman bulunamaması yüzünden çabuk tüketilen fast food tarzı yemeklerin tüketilmesi gibi faktörlerle Türk toplumunun şişmanlaşmaya başladığına dikkat çekti. Bundan dolayı Türkiye diyabetin son 12 yıldır sıklığının %100 arttığını ifade eden Konduk, Türkiye’de 11 milyon gibi bir sayıda diyabet hastası olduğunu tahmin ettiklerini aktardı.

Ailesindeki bir bireyde diyabet olan birinin kendisinin de bu hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğunu kaydeden Doktor Konduk, sigaranın birçok rahatsızlığa sebep olan ve komplikasyonları fazla olan bir hastalık olduğunu hatırlatırken diyabetin de sigara kadar komplikasyonları çok fazla olan bir rahatsızlık olduğuna vurgu yaptı.

 “Kötü sonuçları olabilir”

 Diyabetin endişe verici bir rahatsızlık olduğundan söz eden Konduk, komplikasyonları fazla olan bir hastalık ve sonuçları fazlasıyla üzücü olabilecek bir hastalık olması sebebiyle diyabetten korkmak gerektiğini açıkladı. Doktor Konduk, erişkin yaşlardaki görme bozukluğunun, körlüğün, parmak kayıplarının, böbrek yetersizliğinin, kalp krizlerinin, felçlerin en büyük sebeplerinden birinin diyabet olduğuna dikkat çekti. Dünya genelinde diyabet kaynaklı ölümlerin sıklığının 6. sırada yer aldığını ifade eden Konduk, birinci sırada yer alan kardiyovasküler rahatsızlıklarının da asıl nedenlerinden birinin diyabet olduğuna vurgu yaptı.

Yorumlar (0)